DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Verstappen nem aggódik a Red Bull saját fejlesztésű motorja miatt

Max Verstappen nem tart attól, hogy a Red Bull elszúrja a 2026-os szezonra készülő, első saját gyártású motorját. Találtak viszont egy problémát az új szabályokat illetően.

Jelenleg a Red Bull dominálja a száguldó cirkuszt, akik az idén megrendezett 22 versenyből 21-et megnyertek, s zsinórban második évben lettek a Formula-1 konstruktőri világbajnokai.

A Hondával ugyan rendkívüli sikereket értek el, mégis szakítanak a 2025-ös szezon végén: a japánok az Aston Martin beszállítói lesznek, míg az energiaitalosok saját erőforrást fejlesztenek, a Ford segítségével.

Christian Horner szerint azonban akad egy kis gond a 2026-os motorszabályokkal, ugyanis a Red Bull csapatfőnöke attól tart, hogy a versenyzőknek el kell majd emelniük a gázt az egyenesekben, hogy több elektromos energiájuk maradjon a fontosabb részekre.



Max Verstappen szerint persze ez nem jelenti azt, hogy a Red Bull futott volna zsákutcába: „Nem hinném, hogy bolondok vagyunk” – kezdte Verstappen a német Motorsport-Magazinnak. „Majd meglátjuk, hogy mennyire lesz jó a saját erőforrásunk. Egyelőre még egyébként sem tart valami izgalmas fázisában a 2026-os motorunk fejlesztése.”

Ami viszont biztos Verstappen szerint az az, hogy a többi csapat most már nem fog belemenni a szabályok megváltoztatásába, még akkor sem, ha valóban lehet benne egy hiba.

„Ebben a sportban túlságosan nagy szerepet játszik a politika, így senki sem engedélyezne egy utólagos változtatást. Ha próbálunk valamiért felszólalni, a többiek mindig azt hiszik, hogy találtunk valami kiskaput, ami az előnyünkre válhat, és nemet mondanak.”

„Ez mindig is így volt, ez a sport így működik” – összegezte Verstappen. „Ezzel meg kell tanulnunk együtt élni, mert nem tudunk mit tenni vele.” Azt ugyanakkor elismerte Verstappen, hogy a 2026-os szabályváltozások és a Red Bull saját motorja komoly hatással lehet az ő jövőjére. A hollandnak 2028-ig van élő szerződése a Red Bull-lal, de sokat nyom majd a döntésénél a latba a csapat új szabályok idején nyújtott teljesítménye.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: