DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Alonso a féktesztvádról: „Lewis okos ám”

Hamilton szerint a spanyol drasztikusan belassított előtte, Alonso állítja, a DRS-re ment rá: egyszer, tíz éve eljátszotta már ugyanezt az ősriválissal az F1-ben.

A két többszörös világbajnok Abu Dhabiban vívott csatájának volt egy vitatott pillanata, amelyet a stewardok vizsgáltak is, de végül nem büntettek. Az 5-ös kanyarban Fernando Alonso korábban lassított a kelleténél a bokszutcából érkező Lewis Hamilton előtt.

A brit féktesztnek nevezte a manővert a rádióban, és a nagydíj után is arról nyilatkozott, hogy az Aston Martin indokolatlanul korán lassított előtte:

„Padlógázon voltunk 400 vagy 300 méterrel a kanyar előtt, 290 kilométer per órás sebességnél lassított le az ember drasztikusan előttem” – fogalmazott Hamilton a vegyes zónában.

Alonso: Lewis nagyon tapasztalt, de én még tapasztaltabb vagyok

A spanyol verziója különbözik Hamiltonétól, ő arról beszélt – ami a képernyőn keresztül is valószínűbbnek tűnt a féktesztnél –, hogy a DRS-sel taktikázott: az érzékelési pontnál Hamilton mögött akart lenni egy pillanatra, hogy a rákövetkező egyenesben ő nyithassa a hátsó szárnyat. Ugyanezt a trükköt egyszer már bevetette a brit ellen, emlékeztetett.



„Semmi nem volt. Lewis nagyon okos ám, rendkívül jól érti ezt a sportot és nagyon tapasztalt, de én még tapasztaltabb vagyok” – beszélt arról, hogy Hamilton igenis átlátott a szitán. Meglepte akkor az ellenfél rádiós panaszkodása?

„Igen és nem. Arra célzok, hogy ezt megcsináltuk már egyszer Kanadában, talán 2012-ben. Az epizód után 11 évvel próbáltunk a DRS-re játszani. De igen, mindkét esetben én nyertem!” – mondta Alonso. A spanyol egy évet tévedett, a szóban forgó eset 2013-ban történt.

Alonso végül hetedik helyen zárta az Abu Dhabi Nagydíjat, míg Hamilton kilencedik lett. A kétszeres világbajnok ennek az eredménynek köszönhetően bebiztosította a bajnokság negyedik helyét, jobb helyezések alapján Charles Leclerc-rel pontazonosságban. A futam után aztán rendhagyó módon Max Verstappennel interjúvolták meg egymást a Viaplay adásában.

„A verseny elején Yukival csatáztam, aztán Piastrival, aztán Hamiltonnal, aztán újra Yukival. Szerintem sokkal izgalmasabb volt, mint a tiéd!” – mondta futamáról Verstappennek Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: