DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
F1

„Kellő figyelmet fordítottak a show mellett a pályára is?”

Daniel Ricciardo elismerte: nem lehet megkerülni ezt a kérdést, mert ami Sainzékkal történt az első vegasi edzésen, az biztonsági aggályokat vet fel.

Nem indult zökkenőmentesen a Formula-1-es Las Vegas-i Nagydíj: az első csütörtök éjjeli szabadedzést pár perc után félbe kellett szakítani, miután Esteban Ocon és Carlos Sainz autója is komolyan megsérült egy meglazult csatornafedélnek köszönhetően. A javításoknak köszönhetően többórás csúszással, hajnali fél 3-kor rajtolhatott el a 90 percesre bővített második tréning.

Amelyet viszont nézők nélkül rendeztek meg, logisztikai okokra hivatkozva ugyanis a kilátogató szurkolókat hazaküldték a szervezők. Az üres lelátókat látva Daniel Ricciardo eleinte úgy érezte, nem is érte meg a második szabadedzés:

f1-ricciardo-vegas-1



„Nyilván most, hogy már teljesítettünk egy edzést, úgy érződik, hogy jobban megérte. De hajnali fél 2-kor úgy éreztük, nem éri meg. Mindenki úgy volt vele, hogy csak toljuk át másnapra. Nyilván nem vagyok teljesen képben a pálya használhatóságára vonatkozó feltételekkel, és ez persze nem egy hagyományos helyszín, szóval nem úgy van, hogy csak úgy ellehetünk itt reggelig. Biztosan vannak korlátok, amelyeknek ki vagyunk szolgáltatva.”

„A lelátós helyzet nyilvánvalóan balhés. De gyanítom, hogy ha nem futjuk le az FP2-t, akkor törölték is volna, s egyből a harmadik edzéssel folytattuk volna. Szóval így legalább a tv-k előtt nézhettek valamit a rajongók. De igen, ez egyértelműen nehéz helyzet.”

„De egyúttal nem akarok rász*rni erre a sportra. Először vagyunk itt, ez egy óriási projekt, és sajnos történtek dolgok, de gyanítom, hogy a legjobbat hozták ki abból, amijük volt” – vélekedett a Motorsport.com által idézett Ricciardo.

f1-ricciardo-vegas-2

Az ausztrál ugyanakkor nem tagadta, hogy valóban biztonsági aggályokat vet fel, ami Oconnal és Sainzcal történt – utóbbi el is mondta, hogy komoly ütést kapott a háta és a nyaka –, így jogos kritika lehet, hogy a Las Vegas-i szervezők talán túlságosan is a show-ra helyezték a hangsúlyt:

„Szerintem ez jogos kérdés. A legfontosabb dolog a biztonság. Szerencsére Carlos jól van, de ezekből nagyobb baj is kisülhetett volna, komolyabb következményekkel. Úgy gondolom, könnyű most azt mondani, hogy volt egy megnyitó show és más dolgokra koncentráltunk, és valóban a kellő gondossággal végezték-e el a munkát a pályával is.”

„Úgyhogy az alapján, ami ma történt, fel lehet tenni olyan kérdéseket, hogy eleget tettek-e. De egy dolog biztos, ezt nem kerülhetem ki: ez egy biztonsági kérdés. Az, hogy későig itt vagyunk, rendben van, de remélhetőleg a biztonságot kellő komolysággal kezelték.”

Az AlphaTauri színeiben a napot 19. helyen záró Ricciardo Sainz rajthelybüntetésével sem értett egyet: nem tartja fairnek, szerinte a szigorú szabályok ellenére is lehetett volna alkalmazni némi józan észt ebben az ügyben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: