DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

„Ez az autó nem érdemel győzelmet” – Wolff

Maga Toto Wolff sem nagyon érti, hogy mit ronthattak el ennyire a beállításokon a Sao Pauló-i Nagydíjon, de Hamiltonhoz hasonlóan ő is várja, hogy búcsút inthessenek a W14-esnek.

Nagy meccslabdát szalasztott el a Mercedes ismét a Ferrari ellen zajló csatában, amelynek tétje a konstruktőri második helyezés. Az Ezüst Nyilak rövid időn belül másodszor élhettek volna a lehetőséggel, hogy egy Ferrari el sem tud indulni a versenyen, azonban végül Sainz egymaga is több pontot szerzett volna, mint Hamiltonék, Russellnek pedig ki is kellett állnia az utolsó körökben.

De vajon mi vezetett a Mercedes látványos formahanyatlásához azt követően, hogy az előző két futamon a második helyen zárt Hamilton – bár az USA Nagydíjról végül kizárták –, miközben két Mercedes motort használó partner is dobogóra állhatott Interlagosban?

Megbocsáthatatlan teljesítmény

Toto Wolff értékelte a versenyen látottakat a Sky Sports csatornájának, az osztrák csapatvezető érthető módon nem volt elégedett. „Megbocsáthatatlan teljesítményt nyújtottunk vasárnap, egyszerűen szavakat sem találok erre. Ez az autó múlt héten és két hete is a második helyen végzett. Most bármit is állítottunk el rajta, azt rosszul csináltuk.”



„Lewis még célba ért, de George… Nagyon sajnálom a pilótáinkat, mert egy ilyen kiszámíthatatlan autót kell vezetniük. Ez is jól mutatja, mennyire nehéz kiszámítani az autó viselkedését. Hét nap alatt a dobogóról a nyolcadik helyre estünk vissza.”

A sprint sem fekszik a Mercedesnek

Miközben a vizsgálatok már alighanem zajlanak Brackley-ben, hogy mi miatt nyújthattak ennyire gyenge teljesítményt, az is fontos tényező lesz Toto Wolffék számára, hogy kiküszöböljék ezeket a problémákat mindössze két versennyel a 2024-es szezon kezdete előtt.

„A sprinthétvégéken nem keltjük világbajnok csapat benyomását. Sikerült néhány dolgon javítanunk az autó teljesítményét illetően a pálya szélén, de ez sem magyarázat arra, miért voltunk ilyen rosszak. Az autó olyan volt, mintha három kereke lett volna négy helyett.”

A Mercedes tavalyi egyetlen sikerét épp Interlagosban szerezte meg, éppen ezért is volt különös, hogy idén ilyen pocsékul mentek Brazíliában.

„Ez az autó nem érdemel meg egyetlen győzelmet sem. A hátralévő két versenyen vissza kell vágnunk, de ez a teljesítmény… Tényleg, nem találom a szavakat. Az egyenesbeli sebességünk csak egy dolog, mert a nagyobb szárnyak ellenére a kanyarokban sem tudtunk gyorsak lenni, hiányzott a tempónk és még a gumikat is kinyírtuk.”

A Mercedes előnye két versennyel a vége előtt 20 pont a Ferrarival szemben a konstruktőri második helyért zajló csatában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: