DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Massa elmagyarázta, miben más az ő F1-es ügye

A brazil nem gondolja, hogy precedenst teremtene, ha tényleg megkapná a 2008-as vb-címet. Állítja: sok versenyző támogatja az ügyét.

Hosszú hónapok óta húzódik Felipe Massa ügye a Formula-1-ben: a brazil azok után indított jogi eljárást a 2008-as világbajnoki címért, hogy megtudta Bernie Ecclestone egyik interjújából, hogy az F1 és az FIA vezetése már abban az évben tisztában volt, hogy a Renault Nelson Piquet Jr. szándékos balesetével manipulálta a Szingapúri Nagydíjat.

Mint emlékezetes, Piquet autótörése után a pályára küldött biztonsági autó tökéletesen jött ki csapattársának, Fernando Alonsónak, aki meg is nyerte a futamot, míg az addig vezető Massa a bokszutcában a Ferrari kapkodásának esett áldozatául és elrántotta a tankolócsövet. A versenyen végül a brazil pontot sem szerzett, míg Lewis Hamilton harmadik lett – majd a brit később egyetlen ponttal húzta be a világbajnokságot.

Mivel most jön Massa hazai futama, a Sao Pauló-i Nagydíj – amely kapcsán az expilóta állítja: még nem döntött arról, hogy kilátogat-e Interlagosba, bár azt elismerte, hogy korábbi helyszínek esetén kérték, hogy az F1 nagyköveteként ne jelenjen meg az esemény –, ezért a brazil interjút adott a RacingNews365.com szakportálnak, amelyben többek között arról beszélt, hogy ő maga is gyanítani kezdte a csalást, mielőtt az 2009 őszén napvilágra került volna:

f1-massa-2008-2



„Ez talán 2009 márciusában vagy áprilisában történt, ezért megkérdeztem Nelson Piquet-t, és ahogy válaszolt, az alapján biztos voltam benne, hogy nem mond igazat. Azt mondta: ’nem, soha nem tennék ilyet, megőrültél?’, de éreztem, hogy nem mond igazat, nem beszélt komolyan.”

„Aztán 2009 elején jött a bahreini verseny, Dubajban voltam, és a mellettünk lévő hotelben ebédelt Flavio Briatore Jean Alesivel, és mivel ismertem Jeant, odaültünk kicsit a menedzseremmel, Nicolas Todttal, és megkérdeztem Flaviót, és abból, ahogyan válaszolt, biztos voltam benne, hogy hazudik.”

„Tudtam, hogy valószínűleg nem stimmelnek a dolgok, és igyekeztem beszélni a Ferrari ügyvédeivel, de mindig azzal reagáltak, hogy a szabályok miatt nem lehet megváltoztatni a bajnokság eredményét. Ezért bíztam bennük, hiszen jogilag nem vagyok képzett, de miután Bernie adta azt a nyilatkozatot, összeraktam a jogi csapatot, és az egész brigád roppant motivált, és egyértelműen hiszünk benne, hogy megváltoztathatjuk a végeredményt.”

 

Amiben más az ő ügye, mint más F1-es csalásoké

Massa a PlanetF1.com szaklapnak is adott interjút, amiben pedig újfent leszögezte, hogy a végcélja nem kevesebb, mint hogy elismerjék 2008 világbajnokának (nemrég egyébként azt is bedobta, hogy megosztott címnek is örülne Hamiltonnal). Sokak szerint viszont a brazil ezzel precedenst teremtene és más korábbi botrányos ügyeket is elővehetnének: Toto Wolff például a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjjal hozakodott elő, de Damon Hill is utalt viccesen arra, hogy felül lehetne vizsgálni a Michael Schumacherrel történt 1994-es adelaide-i ütközést.

Massa azonban elmagyarázta, miért más eset az övé: „Szerintem nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogy az én esetemben manipulációról volt szó. Az én esetemben vizsgálták is a manipulált versenyt. A többi eset talán bírósági vagy sportszakmai volt. Ha arról beszélünk, hogy ha én nyerek, akkor Damon Hill is megnyer egy ügyet, Ayrton Senna is  az Alain Prost elleni csata kapcsán, vagy Lewis 2021-ben…”

f1-massa-2008-1

„De ez az eset más. Ezeknél olyanról beszélünk, hogy az egyik kilökte a másikat, mint Senna és Prost vagy akár Hillnél. Úgyhogy az más. Ilyesmi előfordul a sportban, más sportokban is, de manipuláció… az nem. Ezért az én esetem. Nem azt mondom, hogy szerintem fair volt, ami Senna és Prost között történt, csak azt, hogy az én esetem eltér a többiekétől.”

 

Vannak támogatói az F1-ben

Bár csütörtökön az interlagosi sajtótájékoztatón a versenyzők kínosan kerülték a Massa ügyére irányuló kérdést, a brazil expilóta állítja: nagyon is vannak támogatói a mezőnyből, sőt azok közül, akikkel 2008-ban szerepelt együtt az F1-ben. Arra a kérdésre, hogy beszélt-e az ügyben áttételesen érintett Hamiltonnal, így felelt:

„Nem, nem volt kommunikáció közöttünk. Amit teszünk, az nem Lewis ellen irányul. Tényleg tisztelem Lewist azért, amit versenyzőként elért, ő a Formula-1 történetének egyik legjobbja. Rengeteg rekord, rengeteg vb-cím. Amit csinálok, az egy manipulált futam eredménye ellen szól. Amikor a manipuláció történt, vezettem azt a versenyt. Ezt a sport igazságáért cselekszem” – hangsúlyozta Massa, hozzátéve azt is, hogy amikor Ecclestone említett interjúja napvilágot látott, a fia is megkérdezte tőle, hogy nem tesz-e ez ellen valamit.

Massa elmondta: az F1 és az FIA már kétszer is haladékot kért a hivatalos válaszra, de leszögezte, hogy ez volt az utolsó, november 15-én várják a reakciót, s az alapján mérlegelnek majd, hogy az elégséges-e számukra vagy mennek a bíróságra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: