DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Miért nem Brazil Nagydíjnak hívják a hétvégi futamot?

Megszokásból a legtöbben a mai napig Brazil Nagydíjnak nevezik az interlagosi F1-es futamot, pedig immár négy éve, hogy utoljára e néven versenyt rendeztek.

A hétvégén kereken 50. alkalommal rendeznek Formula–1-es nagydíjat Brazíliában, az 1973-as bemutatkozás óta csak egyszer, a 2020-as „covid-szezonban” nem látogatott el a száguldó cirkusz a világ ötödik legnagyobb országába. Azonban Brazil Nagydíjat csak 47-et rendeztek, utoljára még 2019-ben, az elmúlt két évben már Grande Prêmio de São Paulo, azaz São Pauló-i Nagydíj néven fut a verseny.

interlagos



Az átnevezéshez vezető folyamat az előző évtized végén kezdődött. A korábbi brazil elnök, Jair Bolsonaro Rio de Janeiróba akarta költöztetni a versenyt a felépíteni tervezett, de végül meg nem született Autódromo de Deodoro versenypályára. Az F1 viszont szerette volna megtartani az interlagosi versenyt, s végül sikerült is nyélbe ütni az új megállapodást, melynek értelmében 2025-ig a naptárban marad a legendás helyszín – viszont mivel a város, mely bizonyos megközelítések szerint a negyedik legnépesebb a világon, a korábbinál nagyobb szerepet vállal a projektben, a nagydíjat a „nevére vette”.

Hasonló okokból nevezték át a Mexikói Nagydíjat Mexikóvárosi Nagydíjra, melyet szintén 2021 óta hívnak így – így Miamivel, Las Vegasszal és Abu Dhabival együtt öt olyan futam szerepel a naptárban, mely egy város nevét viseli.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: