DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„Ez még nem frusztráció” – Alonso újra kiesett

A 2023-as akkor is jó szezon marad a spanyol számára, ha az összes többi versenyen nullázik. Az Aston Martin érdekét szem előtt tartva még Strollt is elengedte Mexikóban.

A Mexikóvárosi Nagydíj előtt abban bízott Fernando Alonso, hogy legalább pontokat tud menteni a 13. rajtkockából – annak ellenére, hogy beismerte, egész hétvégén nem volt meg a szükséges önbizalma, amit ritkán hallunk a kétszeres világbajnoktól.

A versenyen azonban közelében sem volt az első 10-nek, és hátrafelé haladt, nem előre. A spanyol tempója érezhetően nem stimmelt, amit jelzett a pillanat, amikor a bokszutcából induló csapattársat, Lance Strollt maga elé engedte. Csupán utolsó helyen állt, mikor 47 kör elteltével feladta a mexikói versenyt: a riportereknek elismerte, már a rajttól fogva műszaki problémája volt.

„Igen, azonnal éreztük, hogy valami nincs rendben az autóval, nagyon lassú. Lance-t is elengedtük az elején, azt remélve, hogy a csapat eredménye jobb lesz” – nyilatkozta a Mexikóvárosi Nagydíj után Alonso. Végül azonban az Aston a szezon során először mindkét autóval kiesett.



„De összességében lassúak voltunk a futamon, és az egész hétvége kissé nehéz volt számunkra. Néha többet tanulunk a nehézségekből, mint az ünneplésekből, remélhetőleg ez ilyen alkalom” – igyekezett meglátni a pozitívumot Alonso.

„Természetesen jobban szeretnénk még mindig dobogókért harcolni, de nem ebben a helyzetben vagyunk sajnos. De ez még nem frusztráció, ez az év hihetetlen szezon számunkra, még akkor is, ha minden hátralevő versenyen kiesünk, 2023 jó szezonnak lesz nevezhető. De azért remélem, sikerül fordítanunk ezen a helyzeten és jó formában fejezzük be” – válaszolt arra a kérdésre, frusztrált-e a jelenlegi helyzet miatt.

Zsinórban másodszor esett ki Alonso

A kétszeres világbajnok statisztikai mutatói meredeken zuhannak lefelé. Egészen Austinig Fernando Alonso volt azon három versenyző egyike, aki még egy alkalommal sem esett ki 2023-ban. Pontszerző sorozata is csak pár héttel korábban szakadt meg: év elején még kevesebbszer maradt le a dobogóról, mint ahányszor felállt rá, aztán Aston Martin hanyatlásával egyre kevesebb pontot érő helyeken ért célba, az első 14 nagydíjon azonban minden vasárnap pontot szerzett, ami rajta kívül csak Max Verstappennek és Lewis Hamiltonnak sikerült.

Szingapúrban pontszerző helyen kívül ért célba, de leintette a kockás zászló – ez a sorozat 17 nagydíj után, Austinban ért véget, egy héttel később, Mexikóvárosban pedig újra kiesett. Most már csak Verstappen és Lando Norris mondhatja el magáról, hogy mindig célba ért, és egyedül a holland szerzett pontot az összes alkalommal.

A lefelé mutató tendencia egyértelmű: ráadásul a bajnokságban újabb pozíciót bukott, már csak ötödik, miután Carlos Sainz utolérte pontszámát (kedvezőbb helyezésekkel őt rangsorolják negyedikként). További két versenyző, Lando Norris és Charles Leclerc is nagyon közel vannak, így nem tűnik pesszimista jóslatnak, hogy a sokáig bajnokság harmadik helyén álló Alonso vélhetően csak hetedikként végez az összetettben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: