DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Az Aston Martin lassú, de Alonsónak sem megy

Kétszer megforgott a hétvégén a spanyol, nem bízik az autóban. Nem valamelyik szektor a gyenge, az egész körön, minden kanyarban tizedeket veszítenek Mexikóvárosban.

Az USA Nagydíjon még Fernando Alonso úgy nyilatkozott, az austini futam „nulladik szabadedzés” volt Mexikó előtt, ahol végre sikerülhet kiaknázni az AMR23 legújabb fejlesztési csomagját. Ennek azonban nyoma sincs, a spanyol csak 13. helyet ért el a kvalifikáción.

Alonso megforgott az időmérőn, nem először a hétvége folyamán: elismeri, nem csupán a csapatnak nem megy, de ő sem talált a megfelelő érzetre – ritka szavak a kétszeres világbajnoktól, aki ritkán nem a maximumot hozza ki a lehetőségeiből.

„Ez nagyon trükkös, pénteken a gyors kanyarokban vesztettem el az autót, az időmérőn pedig a rázókövön. Úgy néz ki, mindig a tapadás határán vagyunk” – nyilatkozta a Mexikóvárosi Nagydíjon a sajtónak Alonso. „És minden fázisban lassúak voltunk, nem az időmérő sikerült rosszul. Az egész hétvégén küszködünk, ez trükkös. Mindennek össze kell állnia, hogy újra a legjobb szinten legyünk, ami nyilván nem az, amit most mutatunk.”



„Ez a hétvége számomra kifejezetten nehéz eddig. Nem tudom, talán Lance kicsit magabiztosabb, de én nem vagyok az. Nem végzek jó munkát hétvégén, mindig úgy érzem, rossz lendületben vagyunk, és nem bízom az autóban. Ahogy mondtam, nagy tempónál forogtam meg és a falban is kiköthettem volna. Ezért nem voltam a legjobb formámban. Mindannyiunknak javulnia kell” – mondta a Q2-ben 1,2 másodpercet kapó versenyző.

A pálya egészén veszít az Aston Martin

„Nem vagyunk igazán magabiztosak, vezetési szempontból nem tudjuk kihozni a maximumot, ami nagyon büntet minket. Ezen a pályán minden kanyarban veszítünk egy-két tizedet, nem csak egy szektorban bukunk, a lemaradás fokozatosan nő” – beszélt a hátrányról, amelyet nem csupán egy pályaszakaszon szednek össze. „Több teljesítményt kell találnunk. Ahogy mondtam, mindenki azon dolgozik, hogy a legjobbját hozza. Továbbra is biztos vagyok benne, hogy Abu Dhabiig fogunk ennél jobb formát mutatni.”

A kétszeres világbajnok úgy gondolja, Austinban beigazolódott, hogy a fejlesztés jó irány, a probléma nem az újításokból vagy a beállításokból fakad:

„Nem gondolom, hogy a beállítás az oka. Sok különböző beállítást próbáltunk ki mostanában, Szingapúr óta kicsit többet kísérletezünk kísérleteztünk az autóval. Austinban tökéletes lehetőségünk volt a bokszból indulva, hogy tovább kísérletezzünk. Itt három szabadedzésünk volt, szóval nem gondolom, hogy beállítás lenne. Sokkal inkább a csomagon és rajtunk versenyzőkön múlik, akiknek kicsit több önbizalomra lenne szükségünk.”

Alonso azért bizakodó, hogy Mexikóvárosban pontszerző helyen látják meg a kockás zászlót: „Austinban a bokszutcából sikerült pontot szerezni, szóval holnap remélhetőleg a rajtrácsról is menni fog.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: