DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

Marko: Pereznek másik csapatra van szüksége

Elég egyértelmű véleményt fogalmazott meg Dr. Helmut Marko: szerinte Sergio Pereznek csapatváltásra lenne szüksége ahhoz, hogy visszanyerje a formáját.

Újabb, Sergio Perez számára aggasztó kijelentéssel állt elő Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója. Marko ugyanis Pierre Gasly és Alexander Albon korábbi Red Bull-os helyzetéhez hasonlította Perez mostani szituációját, és bár 2024-re szerződéssel rendelkezik a mexikói, úgy fest, hogy szerinte ez egyelőre nem tekinthető biztosnak.

„Azt nem szabad elfelejteni, hogy annak idején én hoztam a csapathoz Perezt. De most ugyanúgy szenved, ahogy annak idején Gasly” – mondta Marko az OE24-nek adott interjújában.

SI202310052085_resize



Itt pedig rákötött Gerhard Berger mondatára: a korábbi F1-es pilóta ugyanis azt mondta, hogy szerinte Pereznek csapatot kellene váltania ahhoz, hogy visszanyerje korábbi formáját.

„Ebből a szempontból Berger álláspontja a helyes. Pereznek klíma- és csapatváltozásra van szüksége. Most majd meglátjuk a következő két futamot Austinban és Mexikóban, de a csapat és ő is tisztában van vele, hogy krízishelyzetben van” – fogalmazott.

 

Tényleg veszélyben lehet Perez helye?

Marko már a hétvége során is szapulta kicsit a padlón lévő versenyzőt, amikor már megpendítette azt, hogy nem annyira biztos Perez 2024-es Red Bull-kontraktusa, mert a teljesítménye ebben a szezonban egyáltalán nem megfelelő.

„A különbség egyszerűen túl nagy jelenleg, mert most már a világbajnoki második hely is veszélyben van” – fogalmazott Marko. 

„Alapvetően szeretnénk végrehajtani a szerződéses helyzetet, amely 2024 végéig tart. És ez most teljes mértékben tőle függ. Aztán viszont van három viszonylag jó pilótánk az AlphaTaurinál” – utalt Yuki Tsunodára, Daniel Ricciardóra és Liam Lawsonra a Red Bull-tanácsadó, akik közül előbbi kettő fogja alkotni a faenzai istálló duóját a következő idény során, míg utóbbi újra tartalékosi szerepkört fog betölteni az elmúlt nagydíjakon produkált beugrásai után.

SI202310061227_resize

Perez egyelőre két futamot tudott nyerni azzal az autóval, amivel Max Verstappen tizennégyet, és amellyel az elmúlt hétvégén már bebiztosította a 2023-as F1-es világbajnoki címét – miközben Perez a futamok felén nem tud a Q3-ba jutni az időmérők során, a dobogó is nehézkes feladat számára, és egyelőre a második helye is veszélyben van Lewis Hamiltonnal szemben.

A brit azt mondta, hogy Pereznek könnyedén kéne hoznia azt a második helyet, és hogy neki van-e esélye megelőzni, az nem rajta, csak és kizárólag a mexikóin múlik – aki Katarban sem találta meg a jó formáját.

Szintén Marko beszélt egyébként arról, hogy nem fognak csapatutasítást alkalmazni azért, hogy Perez második lehessen a pontversenyben, nem fogják külön segíteni ezzel, magának kell megoldania a helyzetet az erre a feladatra mindenképpen alkalmas RB19-cel.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: