DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Hamiltont megrótták, de nem az ütközésért

A Mercedesek közötti balesetet tipikus első kanyaros incidensnek ítélték a katari F1-es felügyelők, csakhogy utána a hétszeres világbajnok átszaladt a pályán.

Két ügy kapcsán is vizsgálódtak a stewardok a Formula-1-es Katari Nagydíjat követően a Mercedesek között történt rajt utáni incidens kapcsán. Az egyik természetesen maga a baleset volt. A felügyelők arra jutottak, hogy bár Lewis Hamilton volt túlnyomórészt a felelős a kontaktért, amely az ő kieséséhez vezetett, mivel ez az első kör első kanyarjában történt és az incidensben több autó is érintett volt (a belső íven Max Verstappen is ott haladt George Russell mellett), ez tipikus start utáni balesetnek minősül, így senkit sem büntettek.

f1-hamilton-crash-katar



A kiesése után azonban Hamilton a Mercedesét a kavicságyban hagyva átszaladt a pályán, sőt utána még a pálya szélén sétált, mielőtt végül a bokszutca irányába elhagyta azt. Mivel a pálya akkor még „élő” volt, azaz a versenyt nem állították meg, ez elképesztően veszélyes szituációkhoz vezethetett volna – főleg annak fényében, hogy Russell épp pár másodperccel később ért oda a bokszlátogatása után, ahol előtte a csapattársa átfutott az aszfaltcsíkon.

Bár Hamilton elnézést kért a felügyelőktől a tettéért, a stewardok megrovásban részesítették a hétszeres világbajnokot (ez az ilyen jellegű, nem vezetéshez kötődő figyelmeztetése a britnek). A Mercedes pilótája emellett 50 ezer eurós pénzbírságot is kapott, amelyből 25 ezer eurót felfüggesztettek a 2023-as szezon végéig, amennyiben nem követ el hasonló vétséget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: