DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

26 éves Max Verstappen: hol tart most az F1-es karrierjében?

Születésnapját ünnepli az F1 jelenlegi legjobbja, aki töretlenül halad a sportág történetének legnagyobbjai felé. De hol is tart most, 26 évesen?

Ma ünnepli 26. születésnapját Max Verstappen: a holland klasszis 1997. szeptember 30-án, Belgiumban látta meg a napvilágot, a 2015-ös Ausztrál Nagydíj óta tagja az F1-es mezőnynek, és a következő hétvégén már a harmadik világbajnoki címét szerezheti meg.

Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, hogy mindössze 26 éves korára meddig jutott az F1 örökranglistáin – ha már Sebastian Vettel nemrég a sportág legnagyobb legendái között emlegette, hozzájuk hasonlította.

Futamgyőzelemből 48-cal rendelkezik, ezzel már most az ötödik a vonatkozós listán: Alain Prost 51-gyel, Sebastian Vettel 53-mal áll, ha jól kijön neki a lépés, akkor őket akár már 2023 végére meg is előzheti. Michael Schumacher 91 és Lewis Hamilton 103 győzelme persze még más kategória, de amilyen ütemben halad előre…

Verstappen Max 250823-03_resize



Ha meglesz a harmadik vb-címe Katarban, akkor azzal belép a 6–10. helyezettek közé a vonatkozó listán: jelenleg Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet (az apósa) és Ayrton Senna tart három-három vb-címnél, ennél többet csak a futamgyőzelmeknél említett Vettel, Prost, Schumacher, Hamilton, illetve az ötszörös bajnok Juan Manuel Fangio szerzett.

A pole-pozíciók terén a 10. helyen áll az örökranglistán, jelenleg 29-nél tart, amivel holtversenyes 9-10. Juan Manuen Fangióval – ha szerez még egyet, azzal már a 8. Nico Rosberget éri utol, Nigel Mansell 32-vel, Alain Prost és Jim Clark 33-33-mal, Sebastian Vettel 57-tel, Ayrton Senna 65-tel, Michael Schumacher 68-cal, Lewis Hamilton pedig 104-gyel előzi meg a listán.

A dobogós helyezések terén hetedik, 92-szer állhatott fel a pódiumra, Kimi Raikkönen 103, Fernando Alonso 105, Alain Prost 106, Sebastian Vettel 122, Michael Schumacher 155, Lewis Hamilton pedig 196 top hármas végeredménnyel büszkélkedhet, ők állnak jobban Verstappennél.

A leggyorsabb köröket tekintve nyolcadik 28-cal, ha egyet szerez még, akkor megelőzi Jim Clarkot, ha pedig kettőt, akkor utoléri a hatodik Nigel Mansellt – Vettel 38, Prost 41, Raikkönen 46, Hamilton 64, Schumacher pedig 77 leggyorsabb körnél tart.

 

Verstappen F1-es rekordjai

A legfrissebb rekordjai közül kettőt emelhetünk ki: egyrészt sorozatban 10 F1-es futamot nyert meg idén, amellyel megdöntötte Sebastian Vettel rekordját, és a Japán Nagydíjon sorozatban 13. pole-pozícióját váltotta futamgyőzelemre, amivel Michael Schumacher egyik korábbi csúcsát adta át a múltnak.

Emellett ő az első holland F1-es bajnok, övé az egy szezonon belül szerzett legtöbb pontot, az egy szezonon belül aratott legtöbb futamgyőzelem, az egy szezonon belül szerzett legtöbb dobogó, korábban pedig természetesen ő volt a legfiatalabb F1-es futamgyőztes, dobogós, pontszerző és futamot vezető pilóta is.

Hogy meddig juthat a fenti listákon, az rejtély – a jelenlegi szerződése 2028-ban jár le, de már többször beszélt a korai visszavonulásáról, ha úgy hozza a helyzet. 

Az mindenesetre vitán felüli, hogy 26 éves korára a sportág történetének legnagyobb, legendás alakjai közé emelkedett.

SI202309020400_resize

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: