DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

A Mercedesnél és a Ferrarinál is rajta tartják a szemüket a McLarenen

A McLaren hatalmas mértékben feljavult a szezon kezdete óta, ami egy suzukai kettős dobogóban csúcsosodott ki előző hétvégén, Japánban.

Miközben a Red Bull folyamatosan fenntartja csúcsteljesítményét – immáron második éve –, mögöttük folyamatos az erőviszonyok ingadozása. Az előző szezonban a Ferrari is erősen kezdett, ám csúnyán lemaradtak az energiaitalosoktól, végül a Mercedes is elcsípte őket kis híján.



2023-ban – sokak meglepetésére – a Fernando Alonsóval erősítő Aston Martin vált a második erővé Verstappenék mögött, majd a szezon előrehaladtával visszaesett Mike Krack csapata, azóta pedig a Ferrari, Mercedes, McLaren trió küzdött a fennmaradó dobogós pozíciókért – és Szingapúrban a győzelemért.

A McLaren célba vette a negyedik helyet

Ugyan a szezon kezdetén mutatott pocsék teljesítmény után a dobogóra már kicsi az esélye a wokingi istállónak, az Aston Martint elkapnák év végéig. „Ha csak 49 pont a lemaradásunk, akkor egyértelműen azt gondolom, hogy elcsíphetjük őket” – fogalmazott Lando Norris még Japánban, a versenyt követően.

Előzésre készül a McLaren

„A mi előnyünk most, szinte minden másik csapattal szemben, hogy két autóval vagyunk ott és harcolunk a fontos pozíciókért és pontokért” – tette hozzá a McLaren vezérének mondható Lando Norris, akinek első F1-es futamgyőzelme továbbra is várat magára.

Hamilton a McLaren útját követné

A Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton szerint követendő példa lehet az ő csapata számára is a McLaren: „Bebizonyították, hogy lehetséges ekkorát fejlődni egyetlen szezonon belül, szóval rá kell jönnünk, hogy mit csináltak, és nekünk is abba az irányba kell továbbmennünk. A jelenben meghozott döntéseink rendkívül fontosak a jövőbeni terveinkre nézve.”

A Ferrarinál is figyelnek a wokingiakra

A Red Bull a 16 idei versenyből egy kivételével mindet megnyerte, Szingapúrban Carlos Sainz pedig élt is a kínálkozó lehetőséggel, és kihasználta Max Verstappenék megtorpanását. Csapattársa, Charles Leclerc szerint egyelőre nincs miért tartaniuk a McLarentől, de jobban teszik, ha rajta tartják egyik szemüket a narancssárga autókon.

„Tudtuk, hogy a suzukai pálya kedvezni fog a McLareneknek, ahogyan Silverstone-ban is hasonló volt a helyzet. Meglátjuk, hogy Katarban is képesek lesznek-e ehhez hasonló tempóra. Ha igen, akkor elkezdhetünk aggódni” – mondta a monacói.

A McLarennek egyértelműen a sok egyenessel tarkított és gyors kanyarokból álló pályák fekszenek az eddigi tapasztalatok alapján, így valóban érdekes lesz látni, hogy mire lesznek képesek Losailban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: