DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat
F1

„Max sem ezen a hétvégén ébredt fel” – Alonso arról, visszaesett-e

Japánban a továbbjutásért is meg kellett küzdenie Fernando Alonsónak – ez azonban az autón múlt és nem rajta: büszke időmérős teljesítményére, amit szerinte kevesen vesznek észre.

Végig rezgett a léc Fernando Alonso alatt a Japán Nagydíj időmérőjén: a Q1-ben és a Q2-ben is a bekerülés határán táncolt, előbbiben utolsó előtti, utóbbiban utolsó továbbjutó volt. Ilyen előzmények után a Q3 is papírforma szerint alakult, nem tudott csodát tenni.

„A Q1-ben még 14. helyen végeztünk, a Q2-ben 10. helyen, a Q3-ban pedig megint 10. helyen. Végig a továbbjutás határán voltunk, nehéz hétvége ez eddig. Idén minden időmérőn Q3-ban, első tízben voltunk, és végül éppen sikerült ezt folytatni” – beszélt hétvégéjéről a Suzukában vegyes zónában nyilatkozó Alonso. A spanyol szériája folytatódott, eddig minden versenyen az első tízből rajtolt – ez a szezon során senki másnak nem sikerült rajta kívül.



„Még a nehéz napokon is sikerül Q3-ba jutnunk, köszönhetően a nagyon jó köröknek. Ez megint olyan időmérő, amikor sokan nem veszik észre ezeket a köröket, de én büszke vagyok rájuk” – mutatott rá teljesítményére Alonso: elmondta a nagy tempójú kanyarok és Suzuka karakterisztikája miatt aggódtak előzetesen – és soron következő Katari Nagydíjra is úgy készülnek, hogy papíron nem az Aston Martinnak kedvező pálya.

A középmezőnybe sorolja magát az Aston Martin?

Amikor azzal kapcsolatban kérdezték a spanyolt, milyen célkitűzései vannak vasárnapra, különösen a rivális istállókhoz képest, amelyek ezen a hétvégén gyorsabbak az Aston Martinnál, Alonso arról beszélt, alacsonyabbra kell helyezni a mércét:

„Ha azt gondoljuk, hogy most dobogókért harcolunk, akkor csalódottak leszünk holnap. Ha azt gondoljuk, hogy a középmezőnyben vagyunk, akkor örülni fogunk holnap” – sejtette azt, hogy az Aston Martinnál most már nem sorolják magukat az élcsapatok közé.

„Most nulla ponttal állunk, mármint ezen a hétvégén. A futam végén valakinek jó pontjai lesznek, másnak ugyanúgy nulla, mert valami történik vele, nem ér célba. Mi is tartozhatunk az utóbbi csoportba, ezért el kell érnünk a kockás zászlót és a lehető legtöbb pontot szereznünk.”

Szezon kezdete óta változatlan szinten teljesít Alonso

Az év első harmadának sorozatos dobogóihoz képest Alonso egyre szerényebb helyeken fut be, az Olasz Nagydíjon (akárcsak korábban a Hungaroringen) például csupán kilencedik lett és két pontot szerzett. A szezon elején méltatott spanyol hangsúlyozta, az ő teljesítménye nem változott, amit látunk, az AMR23 erősorrendben történő hanyatlását tükrözi.

„Az egész szezon folyamán ugyanazon a szinten vagyok, de az év kezdetén még 9-10 pontért harcoltam, most pedig 4-5-ért – de én ugyanazon a szinten vagyok” – hangsúlyozta Alonso, aki aztán Verstappennel vont párhuzamot.

„Max esetében ugyanez a helyzet. Nem arról van szó, hogy felébredt ezen a hétvégén és megint elöl megy, mert Szingapúrban csak aludt. Ott 11. lett, de ettől függetlenül ott is ő volt a legjobb versenyző. Most a pole-ban van, és továbbra is ő a legjobb” – mondta a kétszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: