DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Az FIA elismerése: Büntetni kellett volna Verstappent

Az F1-es Szingapúri Nagydíj egyik stewardja Japánban a versenyzői eligazításon elismerte: megrovás helyett dupla rajtbüntetést érdemelt volna Max Verstappen a feltartásokért.

Egy hete, a Szingapúri Nagydíj időmérőjén három véleményes feltartásos eset is történt Max Verstappen körül: a holland Yuki Tsunodát és Logan Sargeantet is akadályozta, valamint a bokszutcában szintén feltartott autókat – mindezt azelőtt, hogy idő előtt, már a Q2-ben véget ért kvalifikációja.

Meglepetésre Verstappen – aki elismerte, ő hibázott a Tsunoda-esetnél, és legalább egyik incidensért rajtbüntetésre számított – nem kapott tényleges büntetést: az AlphaTauri és a bokszutca miatt megrovásban részesítették, a Sargeant-esetben pedig felmentették. A csapat 5000 euró pénzbírságot kapott, amiért nem értesítették rádión Tsunodáról.

FIA-steward: Büntetésnek kellett volna járnia megrovás helyett

Japánban a versenyzők között is forró téma volt a feltartások témája, részben Verstappen kapcsán, részben általánosan: a riválisok szigorúbb büntetéseket szorgalmaznak, illetve következetességet várnak – Norris, Sainz, Albon és maga Verstappen csütörtöki nyilatkozatát is idéztük az ezzel foglalkozó cikkben.



Nem csupán a sajtótájékoztatón, hanem a versenyzői eligazításon is szóba került a téma – írja az Autosport. A szaklap szerint az egyik steward, Matteo Perini, aki felügyelőként dolgozott Szingapúrban és dolgozik Suzukában is, elismerte, utólag értékelve az esetet megrovás helyett rajtbüntetés kellett volna kiosztani.

Perini szerint Verstappen mindkét pályán történt feltartásos esetért háromhelyes rajtbüntetést érdemelt volna. A hollandot ez a 17. rajthelyre küldte volna vissza a 11.-ről – ahonnan ötödik pozícióba zárkózott fel vasárnap.

Ami a bokszutcai feltartást illeti, erre vonatkozóan a stewardok fenntartják álláspontjukat, a megrovás volt indokolt, a szabályok ugyanis nem tiltják kifejezetten a bokszutcában történő várakozást – a stewardok jelezték az FIA szabályalkotóinak, hogy ezzel a szürke zónával foglalkozni kellene.

A steward még egy esetet megemlített, Sargeant és Lance Stroll incidensét – itt az amerikai valószínűleg szintén büntetést érdemelt volna.

Egy fontos kijelentés még elhangzott Perinitől az eligazításon: Verstappen megrovása nem lesz precedens a jövőben, továbbá a rádión történő figyelmeztetés hiánya nem lehet felmentő körülmény, amellyel a versenyzők elkerülhetik a szigorúbb büntetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: