DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Wolff: Szó sem lehetett csapatutasításról

Toto Wolff semmit sem változtatna szingapúri stratégiájukon. Arra is válaszolt a Japán Nagydíjat kihagyó csapatfőnök, hogy megfordult-e a fejükben a helycsere.

A Szingapúri Nagydíj utolsó körei igazán körömlerágósra sikerültek, hiszen a Mercedes kihozta két versenyzőjét a hajrában esett VSC fázis alatt, hogy friss közepes abroncsokon vegyék üldözőbe a használt keményeken szenvedő Norrist és Sainzt.

A két Mercedesnek valódi esélye nyílt a győzelem megszerzésére az utolsó körökben, ám Norris bátor védekezésének és Sainz elképesztő DRS-es húzása miatt nem sikerült megszerezniük a szezon első nem Red Bull-os győzelmét, amely így a Ferrarié lett.

Szó sem lehetett csapatutasításról

Hamilton gyorsabbnak tűnt a verseny záró szakaszában csapattársánál, majd Russell az utolsó körben összetörte a Mercedest, így a hétszeres világbajnok megörökölte tőle a harmadik helyet. Toto Wolff nem szeretett volna beleszólni a küzdelembe.



„Meg sem fordult a fejünkben, hogy megcseréljük a két autót, hiszen mindketten a győzelemért mentek, és ilyen körülmények között egyszerűen hagynunk kell őket, hogy egymás között meccseljék le ezt.”

Wolff: Ugyanígy csinálnám ma is

A Mercedes vezetője azt is elárulta a Racing News 365-nek, hogy csapaton belül is nagy volt a vita azt illetően, hogy mi lenne a megfelelő stratégiai húzás, de amikor eljött a pillanat, mindenki egyetértett.

„Úgy gondolom, ez volt a lehető legjobb döntés. Másképp befutottunk volna negyedik és második, esetleg ötödik és második helyen, de mi meg akartuk nyerni a versenyt, szóval meghoztuk ezt a kockázatos lépést, és ma sem csinálnám másként.”

„Algoritmusok, matematikusok, tudósok és stratégák dolgoznak a háttérben, akik próbálják megtalálni a legjobb megoldást az összes helyzetre, és persze ott vagyunk mi, az egyszerű versenyzői gondolkodásunkkal, akik eldöntik, hogy mi a legjobb kompromisszum. Nagy volt a vita csapaton belül, hogy hol van a határa annak, amikor még megéri kihozni a két versenyzőt, de meghúztuk ezt és mind egyetértettünk abban a pillanatban” – tette hozzá Wolff.

A Mercedes csapatfőnöke kihagyja a hétvégi Japán Nagydíjat, ugyanis hosszú ideje bajlódik az egyik térdével, amit a napokban megműtenek, s talán némi pozitív előjel ezzel kapcsolatosan a Mercedes számára, hogy mikor Toto Wolff legutóbb nem utazott el a csapattal egy versenyhétvégére, az a 2022-es Brazil Nagydíj volt, ahol George Russell előbb megnyerte a sprintet, majd élete első futamgyőzelmét szerezte meg, ami máig az istálló utolsó sikere.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: