DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Alonso: Kihagyott lehetőség a mai időmérő

Fernando Alonso szerint a Red Bull gyenge teljesítményét ki kellett volna használniuk, azonban a szingapúri pálya kevésbé passzolt az autójukhoz, mint várták.

Eseménydús időmérőt zárt az Aston Martin: Lance Stroll törését követően Alonso a gyenge szabadedzések ellenére is bejutott a Q3-ba – ezzel az egyetlen pilóta a 2023-as évben, aki minden hétvégén ott volt a kvalifikáció utolsó felvonásában. A spanyol így értékelte saját és csapata teljesítményét:

„A harmadik szabadedzésen nem voltunk versenyképesek, ezért az időmérőre módosítottunk néhány dolgon. Gyorsult az autó, de csak a hetedik helyre volt elég a teljesítményünk. Most nem dominált a Red Bull, ezért a mai nap egy kihagyott lehetőség a pole-pozíció megszerzésére. A hetedik leggyorsabb kör volt bennünk, meglátjuk, mi lesz holnap.”



„A hétvége kezdetén úgy éreztük, jobban fog passzolni az autónk erre a pályára, azonban a szabadedzések után tudtuk, hogy még a Q3-ba való bejutás is nehézkesen fog sikerülni. Ezért a hetedik hely nem rossz teljesítmény, az utolsó köröm talán az idei egyik legjobb időmérős köröm volt.”

Az időmérő megreformálása

Számos feltartást láthattunk, és forgalomra való panaszkodást halhattunk az időmérő során Szingapúrban – Alonso a problémára egy egyszerű megoldást talált ki, ami elmondása szerint nem lehetne kijátszani: „Nagyon nehéz lehet kezelni egy ekkora forgalmat utcai pályákon. Sokszor említettem már, hogy szerintem egy megoldás létezik erre a problémára: ha egykörös időmérőket tartanánk.”

„Hiába próbálkozunk alternatívákkal, azokat valahogy mindig ki lehet játszani… Ez a kvalifikációs forma 20-25 éve él, azonban az autók nem ugyan olyanok, mint 20-25 évvel ezelőtt. Hibrid motorok vannak, amiket vissza kell tölteni, és a gumikra is vigyázni kell. Az egyetlen kézenfekvő megoldás az egykörös időmérő lenne” – fogalmazott a spanyol.

A Red Bull szereplése

Alonso szerint hiába remek pilóta Max Verstappen, az ő képességei sem elegek ahhoz, hogy egy nem megfelelően beállított autóból csodákat hozzon ki. A kétszeres világbajnok így véleményezte a holland váratlan kiesését:

„Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire is nehéz hétvégéről hétvégére jól teljesíteni. Azt is elfelejtjük, hogy aki az autót vezeti, nem egy szuperhős… Nagyon gyorsan meg tudnak változni a dolgok. Még mindig a legjobb a mezőnyben, de csak a tizenegyedik helyről indul holnap. Az autó is kell ahhoz, hogy nyerni tudjon.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: