DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
F1

Massa ügyvédje: „A cél hazahozni a trófeát!”

Megszólalt a brazil ex-F1-es jogászcsapatának tagja: úgy érzik, erős bizonyítékaik vannak, a cél pedig nem az anyagi kompenzáció, hanem a 2008-as vb-cím.

Tovább gyűrűzik a 2023-as esztendő legbizarrabb ügye, amely során Felipe Massa jogi szinten támadta meg a 2008-as idény végeredményét, miután Bernie Ecclestone egyik nyilatkozata alapján kiderült, hogy az F1 egykori vezére szerint ő és az FIA akkori elnöke, Max Mosley is már abban az évben tudomást szerzett a Renault szingapúri ütközésbotrányáról, mégsem tettek lépéseket.

Massa egy egész csapatnyi jogászt és ügyvédet bérelt fel a legkülönbözőbb területekről. Ennek a jogászcsapatnak tagja Bernardo Viana, akit a Motorsport.com szaklapnak sikerült megszólaltatnia az üggyel kapcsolatban:

„A cél, hogy hazahozzuk a trófeát. Nem anyagi kérdésről van szó” – szögezte le kezdésként az ügyvéd. „Ehhez számos lépést teszünk különböző célokkal: olykor információszerzés, olykor kijelentések megszerzése céljából.”

f1-massa-2008_2



„Azt akarjuk, hogy minden napvilágra kerüljön, ami 2008/2009-ben történt. Meglehetősen magabiztosak vagyunk a bizonyítékaink kapcsán anélkül, hogy befolyásolnának minket a továbbiak, amelyeket keresünk és amelyek napvilágra kerülnek. Úgy tudjuk, további információk vannak, amelyek nem kerültek nyilvánosságra.”

Viana szerint a jogászok elsőként azt vizsgálták meg, hogy jogos lehet-e a követelésük, s arra jutottak és úgy érzik, hogy bizony erős alapokon nyugszik az ügyük. „Ha megnézik a csapatot, látható, hogy ez nem csak jogi kalandozás vagy egy teljesen random és alaptalan ügy. Sokatmondó az a tény, hogy léptünk” – fogalmazott a szakember.

 

Nem probléma a lejárati idő és Ecclestone visszakozása sem

Massa ügyét nehezíti, hogy az FIA saját Nemzetközi Sportkódexe szerint legfeljebb az adott évi FIA-gála előtt négy nappal lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani, azaz gyakorlatilag már 2008 decemberében sem lett volna lehetőség utólag módosítani a világbajnokság végeredményét.

Ha pedig ez nem lenne elég, a Nemzetközi Automobil Szövetség bírósági rendszere azt is kimondja, hogy a legfelsőbb hatóság, amely ítélkezhet, az a Nemzetközi Fellebbviteli Bíróság.

„Amit most elmondhatok anélkül, hogy a jogi technikai részletekbe belemennék, hogy pontosan ennek a külső irányító szervnek a hiánya lehet az egyik probléma” – mondta ennek kapcsán Viana.

De vajon mi a helyzet azzal, hogy Ecclestone nemrég egy nyilatkozatban azt állította, hogy nem is emlékszik arra az interjúra, amelyre alapozva kipattant az egyész ügy? „Irreleváns. Meglehetősen magabiztosak vagyunk a bizonyítékaink kapcsán, többet nem mondhatok most ennél.”

f1-massa-hamilton-2008_1

Törölni kellett volna az F1-es Szingapúri Nagydíjat

Kétséges lehet Massáék ügyének kimenetele olyan szempontból is, hogy amikor 2009-ben fény derült arra, hogy Nelson Piquet szándékosan csapta falnak a Renault-t, ezzel segítve Fernando Alonso taktikáját, az FIA kivizsgálta az ügyet, ám ennek eredményeként nem módosították a futam végeredményét – azaz most miért tennének másként?

„Úgy véljük, a pontos jogorvoslat a verseny törlése lenne, ahogy azt Bernie is elismerte, s ahogy azt ő, Mosley és Whiting mindig is tudta. Ez lenne a helyes hozzáállás a szabályokhoz. De még ha részlegesen törölték is volna a futamot, mondjuk a 14. körig, Felipe akkor is bajnok lenne az akkori szabályok alapján. A pontok 50 százalékát kapták volna. Felipétől tíz pontot raboltak el aznap, és eggyel bukta el a világbajnokságot. Egyszerű a matek.”

Viana azt is kiemelte, hogy bár nyilvánosan sokan ódzkodnak attól, hogy beszéljenek Massa jogi lépéseiről, privátban többen is támogatásukról biztosították a brazil exversenyzőt, s mindezt a Ferrari-rajongók is kifejezték Monzában egy molinóval, amelyen az állt, hogy ő 2008 világbajnoka. Az ügyvéd szerint egyébként nem szükséges a Scuderia beállása mögéjük, akkor is le fogják folytatni a jogi harcot.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az egész ügy nem a 2008-ban világbajnokságot nyerő Lewis Hamilton ellen irányul: „Felipének nincs semmi gondja Hamiltonnal, abszolút semmi. Ez az ügy arról szól, mit tett az FIA és a FOM előző vezetése. Nincsen semmi gondunk Hamiltonnal.”

Viana megerősítette, hogy jelenleg az FIA és az F1 válaszára várnak a hivatalos levelükre, s attól függően lépnek, hogy milyen reakció érkezik a részükről. Azt is megígérte, hogy a perek lezárultával minden részlet nyilvánosságra fog kerülni: „Minden napvilágra fog kerülni. Tehát bárki, aki becsapta a sportot, a rajongókat, Felipét, Brazíliát, Olaszország vagy bárki, aki nem tett eleget a jogi vagy szerződéses kötelezettségének, ki fog derülni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: