DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

„Mindketten a szabályok határán voltunk” – Leclerc

Az ilyen ádáz küzdelem normális, ha mindkét versenyző a dobogót akarja a Ferrari hazai versenyén – vélekedik a monacói. Perezt lehetetlen volt maga mögött tartani.

Miután megtettek minden tőlük telhetőt, hogy maguk mögött tartsák a Red Bullokat, de Verstappen és Perez elrobogott a kettős győzelem felé, a két Ferrari egymással vívott kiélezett csatát. Több ponton jogosan lehetett felszisszenni – de mind Sainz, mind Leclerc fel akart állni a dobogóra az olasz közönség előtt. A monacói annak ellenére sem csalódott, hogy ez nem sikerült neki.

„Én ezt tényleg élveztem, a sisak alatt ez volt valószínűleg a szezon legélvezetesebb versenye” – lelkendezett a vegyes zónában nyilatkozó Leclerc az Olasz Nagydíj után. „Bár a bokszfalon talán nem ezt mondják, és talán a tifosi sem élvezte annyira, mint mi Carlosszal… De a versenyzésnek épp erről kell szólnia. Maxszal is harcoltam így régebben, ma Checo is a határon volt. Carlosszal szintén a határon volt, a támadásaim és a védekezése is. De épp ezért volt ilyen élvezetes az autóban ülve. És a csapatpontok szempontjából elhoztuk a maximumot, megszereztük az elérhető legjobb eredményt.”



A talán legforróbb pillanat a 4-es kanyarban történt három körrel a vége előtt. Mindkét autó levágta a Roggia sikánt, hogy elkerüljék az ütközést.

„Az tényleg a határon volt, de megint csak azt mondom: én is a határon voltam, ő is. Ez normális, mind a ketten dobogóra akartunk állni a tifosi előtt, ezért mindent beleadtunk. De azt is tudtuk, milyen fontos a tifosinak, hogy egy piros autó, bármelyikünk is legyen, a dobogóra álljon. Ezt észben tartottuk, de élveztük is mind a ketten. Carlos is a szabályok határán táncolt a féktávon, és én is a szabályok határán táncoltam támadás közben. Mindketten benne voltunk, de minden jó, ha a vége jó.”

Röviden kitért arra, miért volt ilyen versenyképes Monzában a Ferrari: elsősorban nem a motor, hanem az aerodinamikai konfiguráció miatt. „Az alacsony leszorítóerős csomag jól működött az autón, akárcsak Spában, ahol szintén jól szerepeltünk. A Red Bull nem hozott kifejezetten ide szánt csomagot, csak kicsit megvágták a hátsó szárnyat, talán ezért is nem voltak annyira erősek” – fejtegette a monacói.

Nem volt esély a Red Bullok kivédekezésére

Arra a kérdésre, a rekordot jelentő sorban tizedik győzelmet szerző Max Verstappen ellen van-e ebben a pillanatban bármi esély, így válaszolt:

„Nem. Természetesen egyszer meg fog történni, véget ér ez a sorozat, de jelen pillanatban nincs meg az ehhez kellő versenyautónk. Ebben a sportban mindig jelen van valamilyen fokú dominancia. Most Max és a Red Bull végez hihetetlen munkát, megérdemlik a sikert. Hogy unalmas-e vagy sem… Persze, ha minden versenyt más nyerne egy másodperc különbséggel, az izgalmasabb lenne. De ez van most a Formula-1-ben, és megérdemlik.”

Mivel a teljes versenyen mögötte haladt, Verstappennel ezen a napon nem küzdött meg Leclerc, de csapattársával, Perezzel igen. „Nehéz volt, mert hihetetlenül erősek voltak az utolsó kanyarban. Nem tudom, mit művelt ott az autójuk, de Checo engem is, Carlost is mindig elkapta az utolsó kanyarban, onnan pedig könnyű volt az előzés. Nem hiszem, hogy lehetséges lett volna előtte végezni” – beszélt erről a csatáról Leclerc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: