DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
F1

Vasseur: Stratégiai előnyben vagyunk

A két Ferrari össze tud játszani a monzai futamon, a Red Bull viszont nem vonhatja be Perezt – mutatott rá egy tényezőre a csapatfőnök. Leclerc szélárnyékos érvével nem ért egyet.

A szombati nap a Ferrariról szólt az Olasz Nagydíjon, de kérdés, mit hoz a vasárnapi meccs a Red Bull ellen: Max Verstappen szerint a nagyobb leszorítórős szárnybeállítás lehet sikerük kulcsa, és a rajtelsőségét ünneplő Carlos Sainz is belátta, a versenytempóban az idei futamok száz százalékán a Red Bull volt a jobb. A csapatfőnök Fred Vasseur azonban felhozott egy tényezőt, ami a Ferrari mellett szól.

„Mindig előnyt jelent, ha két autónk van az első háromban, ugyanis akkor lehet játszani a stratégiával” – mondta a médiának Fred Vasseur. „Igaz, úgy gondolom, fontosabb lesz a tempó, mint a stratégia, de utóbbi kedvezőnek tűnik.”

A két Ferrari első és harmadik a rajtrácson, a Red Bullok csak második és ötödik helyről indulnak: így – hacsak nem borul a sorrend a startnál – a két vörös-sárga autó össze tud játszani a stratégiában, míg az őket szétválasztó Verstappent nem segítheti Perez a távolság miatt.

Nem ért egyet Leclerc kijelentésével a szélárnyékról



Az erősségének számító időmérőn ezúttal Sainzcal szemben alulmaradó Charles Leclerc arról beszélt, minimum egy helyezésébe került, hogy a Q3 végén nem jutott szélárnyékhoz. Vasseur azonban nem ért egyet az általános nézettel, hogy a rásegítés feltétlenül előnyt jelent Monzában.

„Meggyőződésem, hogy szélárnyék nélkül még mindig jobb. Az egyenesben látjuk az előnyét, de aztán a kanyarokban hátrányban vagy. Max is szélárnyék nélkül ment, és az volt a helyes döntés.”

Az időmérőre kitűzött célját elérte a Ferrari, de a lényeg a vasárnapi futam. Vasseur értékelése a szombatról így hangzott:

„Szép eredményt értünk el, hiszen a szombati célunk a pole-pozíció volt. Ezt megszereztük, de észben kell tartanunk, hogy most higgadtnak kell maradnunk. A hétvége legfontosabb része a vasárnap. Szép jutalom a mai, mert tiszta teljesítményről beszélünk, egyetlen monzai gyorskörről, és ez alapján egy-háromban vagyunk, nagyon közel Maxhoz, akihez képest Charles is egy tizeden belül volt. Ez óriási eredmény fejlesztést és tiszta teljesítményt tekintve” – nyilatkozta a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: