DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

Carlos Sainzé az F1-es Olasz Nagydíj pole-ja

Ezredek választották el a két Ferrarit és Max Verstappent, de Carlos Sainz bizonyult a leggyorsabbnak: Ferrari a pole-ban Monzában!

f1-sainz-monza



A Ferrari és a Red Bull csatáját várhattuk az F1-es Olasz Nagydíj időmérőjétől, de a Mercedes, az Aston Martin, a McLaren és a Williams is szeretett volna beleszólni legalább a második sort érintő küzdelembe.

Az időmérő érdekességet a kötelező gumihasználat adta, a Q1-ben a kemény, a Q2-ben a közepes, a Q3-ban pedig a lágy gumit kellett használnia mindenkinek.

Hozott is meglepetést a Q1, ugyanis mindkét Alpine búcsúzott már itt: egyikük sem tudta összerakni az utolsó körét, kaptak egy másodpercet Verstappentől és a 17-18. helyen zárták az időmérőt. Guanyu Zhou köridejét törölték, így a 16. pozícióban végzett, illetve kiesett még az épphogy továbbjutó Nico Hülkenbergtől három tizedet kapó Kevin Magnussen, valamint a sereghajtó 20. pozícióban záró Lance Stroll – a kanadainak a teljes pénteki napja kimaradt, és úgy tűnik, hogy nem igazán érzett rá a monzai pályára a korábbi tapasztalatai alapján.

A Q2-ben így ott volt például mindkét AlphaTauri, Liam Lawson először jutott el idáig F1-es pályafutása során, bár kapott három tizedet Yuki Tsunodától, aki a negyedik helyre hozta be a faenzaiak másik autóját.

Az élen szoros csatát láttunk, a Red Bullnak volt egy jól látható előnye, de a második helyen Albon, a harmadikon Leclerc futott be az utolsó körök javításaival, korábban pedig Alonso is jót ment az Aston Martinnal – a Mercedesek nem tűntek igazán erősnek a kemény gumin, de a Q2-t már közepes keveréken kellett teljesíteni.

Azon pedig valamelyest jobban mozogtak már, Hamilton a hatodik, Russell a hetedik helyen jutott tovább, a leggyorsabbnak végül Verstappen bizonyult, de a két Ferrari 54 ezreden belül volt a világbajnokhoz képest – Perez kapott három, Albon három és fél tizedet, nagyon úgy tűnt, hogy a Leclerc–Sainz páros teheti majd próbára a Q3-ban a hollandot. Kiesett Hülkenberg és Bottas, a két AlphaTauri a 11–12. helyet szerezte meg Tsunoda–Lawson sorrendben, a szekció csalódását pedig Sargeant szolgáltatta, aki úgy lett 15., hogy Albon az ötödik helyre hozta be a másik Williamst – hibázott a Parabolicában, ezen múlt a továbbjutása.

A Q3-ban így a két Red Bull, a két Ferrari, a két Mercedes, a két McLaren, Alonso és Albon vehetett részt, és szokás szerint két gyorskörre volt lehetősén. Verstappen első nekifutásra hibázott, a Roggiából kifelé beleért a kavicságyba, de nem veszített vele sokat, viszont ahhoz éppen eleget, hogy mindkét Ferrari megelőzze – Sainz és Leclerc is befért a bajnok elé, akit Russell és Albon követett a top ötben.

Második próbálkozásra mindhárom esélyes javított, végül ezredek döntöttek közöttük, de Sainzot nem lehetett megverni: a második és harmadik szabadedzés után az időmérőn is ő volt a leggyorsabb, így Ferrari állhat fel vasárnap a pole-ba, Sainz pedig F1-es karreirje negyedik pole-ját szerezte meg. 

A második helyet Verstappen szerezte meg 13 ezredmásodperces hátránnyal, Leclerc 67 ezredes lemaradással csak harmadik lett, a második sorba pedig George Russell hozta be a Mercedest már közel négy tizedmásodperces hátránnyal.

Perez csak ötödik, Albon hatodik, Hamilton nyolcadik, Alonso pedig mindössze a tizedik helyet szerezte meg.

Az F1-es Olasz Nagydíj időmérőjének végeredménye:

1. Carlos Sainz Ferrari 1:20,294
2. Max Verstappen Red Bull +0,013
3. Charles Leclerc Ferrari +0,067
4. George Russell Mercedes +0,377
5. Sergio Perez Red Bull +0,394
6. Alexander Albon Williams +0,466
7. Oscar Piastri McLaren +0,491
8. Lewis Hamilton Mercedes +0,526
9. Lando Norris McLaren +0,685
10. Fernando Alonso Aston Martin +1,123
11. Yuki Tsunoda AlphaTauri  
12. Liam Lawson AlphaTauri  
13. Nico Hülkenberg Haas  
14. Valtteri Bottas Alfa Romeo  
15. Logan Sargeant Williams  
16. Guanyu Zhou Alfa Romeo  
17. Pierre Gasly Alpine  
18. Esteban Ocon Alpine  
19. Kevin Magnussen Haas  
20. Lance Stroll Aston Martin  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: