DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Bakui kísérletezés hozta meg az áttörést Verstappennek

Bár az Azerbajdzsáni Nagydíj volt az utolsó az F1-ben, amit nem a holland nyert meg, mégis állítja: ott talált rá valamire, ami a mostani dominanciájában segít.

Max Verstappen hazai közönsége előtt versenyezve szerezte meg zsinórban kilencedik futamgyőzelmét, ezzel beállította Sebastian Vettel csúcsát, amelyet Monzában már meg is dönthet a Red Bull-os. Ez azt is jelenti, hogy a harmadik címe felé robogó pilóta a május eleji Miami Nagydíj óta – azaz négy teljes hónapja! – nem talált legyőzőre F1-es vasárnapon.

A Holland Nagydíj sajtótájékoztatóján megkérdezték Verstappent, történt-e valami, ami miatt verhetetlen Miami óta, mire a 25 éves versenyző elárulta, hogy az azt megelőző azerbajdzsáni forduló során lelt rá valamire az RB19-essel, ami miatt megállíthatatlan:

f1-verstappen-redbull-zandvoort-trofea



„Úgy gondolom, sokat tanultam a bakui versenyből, hogyan csináljunk különböző dolgokat az autóval, hogyan állítsuk be. Természetesen nem nyertem meg azt a futamot Bakuban, de valójában sok dolgot és különböző eszközt próbálgattam az autón, és ez volt az oka annak, hogy a versenyen kissé inkonzisztensen viselkedett” – magyarázta Verstappen a Formula.hu jelenlétében.

„Egy ponton viszont jó ritmusra leltem azzal, amit találtam. Kicsit túlságosan is elhasználtam a gumikat, de úgy voltam vele, hogy ’oké, ez érdekes a következő versenyekre’. És alapvetően ezt alkalmaztam, ami azóta segített az összes pályán.”

 

Változott Verstappen stílusa az F1-ben

A regnáló világbajnok azt is elárulta Zandvoortban, hogy másképp vezet most, amikor domináns autóban ül, mint néhány éve, amikor még elvétve tudott harcba szállni a győzelmekért vagy akár a dobogós helyezésekért:

„Ez nagyrészt a kockázatmenedzselésről szólt. Mármint ha összevetem a néhány évvel ezelőtti helyzettel, amikor nem voltam harcban a bajnoki címekért, bizonyosan teljesen másképp vezettem. De ez rendben van. Még amikor így vezetek, akkor is tudom, hogy nagyon sokra képes az autó. Ez valószínűleg segít abban, hogy mindent kicsit jobban kontroll alatt tartsak, azt hiszem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: