DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F1

„Mindent beárnyékolt egy milliméteres hiba” – legjobb időmérőjén tört autóját Sargeant

Első Q3-ba jutása után szenvedett balesetet a Williams amerikai F1-ese. Száraz futamban és pontszerzésben bízik Hollandiában – ha elrajtolhat a tizedik helyről.

Eddigi Formula-1-es pályafutása legjobb időmérő edzését teljesítette Logan Sargeant, az amerikai újonc először került a Q3-as fázisba – utoljára 30 éve kvalifikált az első tízbe versenyző az Egyesült Államokból. Rövidesen azonban az utolsó fázis első piros zászlós megszakításának okozójává vált, első gyorsköre után a 2-es kanyarban nedves foltra hajtott, és pillanatok múlva a TecPro-falban kötött ki.

„Sok pozitívum van ebben a hétvégében, már tegnap szárazon nagyon jó volt a tempónk hosszú etapon, remek ablakba került az autó. Nedves pályán hiányzott kicsit a tempó, de a legnagyobb pozitívum, hogy hoztam a köröket, melyekre szükség volt, pedig ez eddig hiányzott ebben a szezonban. Nagyon jól alakult ez a nap, de aztán mindent beárnyékolt egy milliméteres hiba” – nyilatkozta szombat délután Zandvoortban Sargeant a hétvége biztató pontjairól.



„Ez egy nehéz pálya, szűk és keskeny, alig fér el egy autó a száraz íven. Elég egy milliméterrel lecsúszni az ívről és már nem menthető” – beszélt a hibáról. „Az ilyen apró különbségek számítanak az ilyen körülmények között. Az utolsó dolog, amit az ember akar, hogy ennyi töréskárt okozzon a csapatnak. Vegyes, keserédes érzéseim vannak, reflektálnom kell, mit csináltam rosszul. Apró, elkerülhetetlen hiba volt, el kell gondolkodnom rajta.”

„Én ezt az előrelépést már az egész európai szezon során láttam” – beszélt arról, hogy saját fejlődése nem hirtelen jött. „Idő kérdése volt, hogy teljesen száraz körülmények között megnyilvánuljon ez. Most már nagyon közel vagyok, ami óriási pozitívum számomra. A Q3-ba kerülve tudtam, hogy remek esélyeim vannak, hiszen Alex meg is mutatta, kiváló autónk van szárazon. Emiatt még fájdalmasabb ez a hiba” – célzott rá, hogy Albon megszerezte a negyedik rajtkockát.

Száraz futamban bíznak a Williamsnél

Sargeant beszélt arról, hogy az általában alacsony leszorítóerős pályákon remeklő Williams nem számított arra, hogy a nagyobb leszorítőerőt igénylő Zandvoortban lesz versenyképes az FW45. Nyilatkozatában többször megemlítette az erős pénteki tempót hosszú etapokon, mikor pedig arról kérdezték, esős vagy száraz futamnak örülne, határozottan a másodikat választotta.

„A csapatnak egy száraz futam jönne jobban. Nagyon jó tempónk volt szárazon, és látjuk, mi sikerült Alexnak ma. Ha száraz a futam, jó az esély pontokat szerezni. Remélhetőleg sikerül újjáépíteni az autót, nekem visszaállnom fejben, és ki tudjuk használni a rendelkezésre álló hosszú etapos tempót” – beszélt top 10-es reményeiről Sargeant.

Ehhez persze arra lesz szükség, hogy Sargeant elindulhasson a tizedik rajthelyről, ami még nem garantált: ha a jobb első felfüggesztésnél jelentősen sérült Williams javításához meg kell szegni a parc fermé-szabályt, csak a bokszutcából indulhat vasárnap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: