DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
F1

Verstappené a Holland Nagydíj pole-ja Norris előtt, Albon a második sorban

Charles Leclerc és Logan Sargeant autót tört, Lewis Hamilton a Q2-ben búcsúzott Zandvoortban.

Az utolsó körben óriásit autózott, így megszerezte a Holland Nagydíj pole-pozícióját Max Verstappen. A világbajnokot többen is próbálták kihívás elé állítani az időmérő során, a végén Lando Norrist kellett legyőznie, de az utolsó próbálkozása parádésan sikerült, így a szoros időmérőből bő félmásodperces győzelmet faragott a szárazzá váló (a Q1 és a Q2 még vizes volt) kvalifikáción.

Norris a remekül működő McLarennel második lett, a harmadik helyre George Russell hozta be a jobbik Mercedest, a fő meglepetést pedig Alexander Albon szállította, aki a második sorba, a negyedik helyre állította a Williamst.

Fernando Alonso és Carlos Sainz osztozik a harmadik soron, sem az Aston Martin, sem a Ferrari nem volt túl magabiztos ezen a napon.

Sergio Perez csak hetedik lett a másik Red Bull-lal és 1,3 másodpercet kapott Verstappentől.

A nap csalódása Lewis Hamilton, aki már a Q2-ben elvérzett a gyorsnak tűnő Mercedesszel és csak a 13. rajthelyet szerezte meg a vasárnapi futamra.

A nap vesztese pedig Logan Sargeant, aki alatt végre versenyképes volt a Williams, karrierje során először bejutott vele a Q3-ba, ott azonban másfél perc után összetörte és befejezte az időmérőt.

Sargeant mellett Charles Leclerc is autót tört a Q3-ban, négy perccel a vége előtt csapódott a falnak, a Ferrarinak is lesz dolga, mire talpra állítják az autót.

 

Így zajlott az időmérő

Az esős harmadik szabadedzés után ugyan kisütött a nap, de így is vizes pályán, intermediate gumikon kezdődött meg az F1-es Holland Nagydíj időmérője.

A Q1-ben folyamatosan száradt és így gyorsult is a pálya, majd pont a legvégén kezdett el ismét esni az eső, így sokáig folyamatosan javultak a köridők, majd éppen a legvégén volt nehéz javítani – végül Albon (!) volt a leggyorsabb Verstappen és a két McLaren előtt, viszont Hamilton a 12., Perez a 13., Leclerc pedig az utolsó utáni pillanatban megmenekülve csak 14. lett. Kiesett a két Alfa Romeo, Magnussen, Ocon és az élete első F1-es időmérőjét teljesítő, sereghajtóként záró Liam Lawson. Több feltartást is láthattunk, Hamiltont kétszer is lassításra késztette egy Aston, míg Sainz kis híján leszorította a pályáról Piastrit.

A Q2-ben összességében tovább száradt a pálya és itt már Verstappen diktált, a szekció hajrájához közeledve szűk egy másodperccel volt gyorsabb a második helyezettnél. Az utolsó percekre azonban megint „ugrott” egyet a tapadás, a megérkező Albon megint átvette a vezetést, Verstappent pedig Russell is megelőzte. A dráma az etap végén következett: Hamilton nem tudott javítani, míg körülötte szinte mindenki így tett, így a hétszeres világbajnok (aki pénteken még a harmadik leggyorsabb volt) csak a 13. helyet szerezte meg, kiesett a Q2-ben, és búcsúzott – ahogy egyébként Stroll, Gasly, Tsunoda és Hülkenberg is, de a legnagyobb csalódást egyértelműen Hamilton okozta. A meglepetést pedig a Williams: Albon harmadik helye (Verstappen és Piastri a végén többet javított) mellett Sargeant is bejutott a Q3-ba a tizedik pozícióban.

A Q3-ra aztán előkerültek a slick gumik, ami megint új helyzetet teremtett, de a Red Bullok és a McLarenek elsőre még az intereken gurultak ki, mielőtt visszacsorogtak a bokszba a slickekért. A két Williams kezdett a legjobban, de még nem telt el két perc sem, Sargeant már bele is rondított a képbe: falba vágta az autót, ezzel piros zászlót idézett elő – alaposan összetörte a Williamst és hosszabb pihenőre küldte a mezőnyt.

Az újraindítás után már nem volt kérdés, hogy milyen gumit kell feltenni, a meglepetést pedig hozta a McLaren: Norris, Piastri sorrendben elvitték az első két helyet, Verstappen csak harmadik időt autózott, majd újabb szünet következett: ezúttal Leclerc csapta falnak a Ferrarit, kiszakította a bal első futóművét, így megint előkerült a piros zászló, a monacóitól is búcsúztunk.

Az újabb zöld jelzés után alig négy perc maradt hátra, így jöttek az igazi "egy életem, egy halálom" körök, Verstappen pedig megcsinálta: brutális kört rakott össze a végén, így bő fél másodperccel előzte meg a második helyezett Norrist, így teljesítette a szombati küldetését és megszerezte a Holland Nagydíj pole-pozícióját.

Norris elégedett lehet a második hellyel, a harmadikért pedig óriási harc zajlott: előbb Alonso szerezte ezt meg, aztán a bravúrt autózó Albon megelőzte, végül az utolsó pillanatban Russellé lett a pozíció. Albon így is negyedikként zárt és a második sorból rajtolhat a Williamsszel, Alonso és Sainz pedig spanyol harmadik sort kalapált össze.

Perez csak hetedik lett a Red Bull-lal úgy, hogy 1,3 másodpercet kapott Verstappentől.

Az időmérő végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:10,567
2. Lando Norris McLaren +0,537
3. George Russell Mercedes +0,727
4. Alexander Albon Williams +0,852
5. Fernando Alonso Aston Martin +0,939
6. Carlos Sainz Ferrari +1,187
7. Sergio Perez Red Bull +1,313
8. Oscar Piastri McLaren +1,371
9. Charles Leclerc Ferrari +2,098
10. Logan Sargeant Williams +6,181
11. Lance Stroll Aston Martin  
12. Pierre Gasly Alpine  
13. Lewis Hamilton Mercedes  
14. Yuki Tsunoda AlphaTauri  
15. Nico Hülkenberg Haas  
16. Guanyu Zhou Alfa Romeo  
17. Esteban Ocon Alpine  
18. Kevin Magnussen Haas  
19. Valtteri Bottas Alfa Romeo  
20. Liam Lawson AlphaTauri  
       
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: