DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Adrian Newey szerepe a Red Bull sikerében

Pierre Wache technikai igazgató szerint Adrian Newey vezetése alatt a Red Bull mérnöki csapata ki tud bontakozni – ez pedig kulcsfontosságú az alakulat sikerességéhez.

Az energiaitalosok technikai részlegének első számú embere, Adrian Newey számos alakulatnál mutatta meg korábban tudását: világbajnokságokat nyerő autókat tervezett mind a Williams, a McLaren és a Red Bull számára. Azonban Pierre Wache technikai igazgató szerint – aki pozíciója ellenére is Newey felügyelete alá tartozik – a csapatuk hatékonysága nemcsak a brit mérnök tudásán alapul, de azon is, ahogy képes a részlegen dolgozó embereket hagyni kibontakozni.

„A felépítésünk alapja az, hogy megbízható dolgozóink vannak a pályán és a gyárban egyaránt. Emellett a munkánkat úgy végezhetjük, ahogy az nekünk megfelelő” – nyilatkozta Wache a Motorsport.com oldalának. „Adrian [Newey] minden részlegre rálátással bír, mindenkivel tartja a kapcsolatot és ellenőrzi a rendszereket. Kedvező, hogy az apró részletektől kezdve a nagy képig mindennel tisztában van.”



„Ha egy olyan valaki mellett végezheti az ember a munkáját, akit jól ismer, akkor előnyös lehet, ha képesek vagyunk egyet hátrább lépni. A csapatban mindenki célja az, hogy gyorsabb legyen az autónk, de mindannyian máshogyan közelítjük ezt meg. Ez az egyensúly nálunk megfelelő.”

A delfinezés kiküszöbölése

A 2022-ben visszatérő ground effect-autók a csapatok nagy részénél jelentős delfinezést okoztak – ám ez a Red Bullokon minimálisan volt csak érzékelhető. Wache elmondása szerint a pattogás elkerülése nem Newey tudása alapján valósult meg – a brit mérnök az autó más részein vezette rá a csapatot a leghatékonyabb megoldásra: „A pattogásban nem, más dolgokban viszont segített. A padlólemez teherbírására korábban felhívta a figyelmet, ám a delfinezés mértékét nem láthattuk előre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: