DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

„Max egy Haasszal is pole-t szerezne”

Persze csak változó körülmények között, de Marko szerint a holland bármely autóval a leggyorsabb lenne. Az F1-es tanácsadó a pilótát tartja dominánsnak.

Veretlenül vonult nyári szünetre idén a Formula-1-ben a Red Bull, mind a tizenkét eddigi futamot az energiaitalosok nyerték. Ebből tíz győzelmet viszont Max Verstappen jegyez, miközben Sergio Pereznek voltak gyengébb periódusai, különösen az időmérőkön, így ennek köszönhetően már 125 pont közöttük a különbség az összetett tabellán.

Éppen ezért amikor arról kérdezték Helmut Markót, a Red Bull F1-es tanácsadóját, hogy szerinte az RB19-es dominál-e idén vagy a harmadik vb-címe felé menetelő holland, a szakember egyértelmű választ adott a Motorsport-Magazine.com hasábjain:

f1-verstappen-redbull_3



„Ez Verstappen. Össze kell csak hasonlítani Perezzel. Ha a versenytempót nézzük, Checo az öt legjobb pilóta közé tartozik, az időmérő viszont a gyengesége. De ha megnézzük az összevetést, akkor Max átlagosan fél másodperccel–hat tizeddel gyorsabb Checónál a futamon. Perez emiatt a gumikat is jobban terheli, pedig korábban a specialitása volt a kímélésük. De mivel a határon kell mennie és át kell vágnia magát a forgalmon, ez az előny oda.”

Marko szerint versenyzőjük rengeteget fejlődött az utóbbi néhány évben: „A 2020-as Max össze sem hasonlítható a mostanival, leszámítva a névegyezést. Elképesztő magabiztosságot szedett magára. Számomra mindig is Hamilton volt annak a mestere, ahogy a versenyeket olvasni és felügyelte az abroncsait. Most pedig Max már egy szinten van vele, ha nem jobb, mivel jobb az alaptempója. Hihetetlen érési folyamaton ment keresztül.”

A Red Bull-os tanácsadó odáig ment, hogy olyan körülmények között, mint a spái vizes-száradó pályás kvalifikáció volt, ahol nyolc tizedet adott a második helyezettnek is, Verstappen a sereghajtó csapatok közé tartozó istállók versenygépeivel is győzni tudna: „Max minden autóban külön kategóriát képviselne. Amikor ilyenek a körülmények, egy AlphaTaurit vagy egy Haast, amely időmérős autó, is pole-ba állítana.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: