DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Bottas kimondta, hogy mi a baj a Saubernél

A finn F1-es pilóta szerint rosszul fejleszt a csapat, és az alap sem volt jó, ami most már kezd aggasztóvá válni. Visszacsúsztak az erősorrend végére.

Az idei szezon során több alkalommal is a leglassabb, vagy majdnem a leglassabb autónak bizonyult az Alfa Romeo-Sauber C43-as: a legtöbb hétvégén önerőből esélyük sincs a pontszerzésre, és igazából a 2022-es idény kezdete óta nem látni a javulást, a megoldásokat, amiktől sikerülne előrébb lépni.

Sőt, egyre inkább csúszik vissza az erősorrendben a társaság, már az alsóházban is talán a legszürkébb csapatnak tűnik, hiszen a Williamsnek vagy a Haasnak is vannak villanásai, néha az AlphaTauri is jobbnak tűnik, de a Saubernél ezeket sem látni.

„Elkerültek minket a fejlesztésben, de ugyanakkor már az autó megszületése pillanatában sem volt meg az a nyers teljesítmény, amit akartunk. A szezon eleje óta mindenki fejlődik, néhányan nagy lépéseket tettek, mint például a McLaren, de nekünk a kezdő szintünk sem volt megfelelő” – mondta Bottas arról, hogy mi a probléma az Alfa Romeo–Saubernél.

f1-bottas-alfaromeo-sauber



Az istálló az új szabályok utáni első szezont, a 2022-eset remekül kezdte, az első futamokon a középmezőny elejéhez tartozott a társaság, de nagyrészt azért, mert amíg sokaknak nem sikerült elérni a minimumsúlyt, a Sauber rögtön elérte ezt a határt.

Azóta a fejlesztések azonban nem igazán működnek, ami részben annak is köszönhető, hogy nincsenek fundamentális problémák az autóval: a viselkedése, vezethetősége, gumikezelése, stb. sem igazi gyengeség, egyszerűen a nyers tempó, tapadás, teljesítmény hiányzik. Nincsenek olyan megoldandó gondok, mint a McLarennél voltak, vagy mint a Haasnál, esetleg a Williamsnél, vagy éppen az AlphaTaurinál láthatóak, az autóval kényelmesen lehet versenyezni, csak éppen bizonyos pályákon konkrétan a leglassabb.

„Tavaly év elején egy kicsit jobbnak tűntünk, mert sokaknak volt problémájuk, mi pedig azon kevesek közé tartoztunk, akik elérték a minimumsúlyt. Aztán az idény közepétől már jobban látszott, hogy hol a helyünk, de ahhoz képest előrelépést vártunk idénre. Nincs egy különösebb gyengesége sem az autónak, sem a csapatnak, sem a gyárnak, de sok kis dolog adódik össze. Nyilván sok dolog zajlik a csapatvezetésben, komoly pozíciókban cserélődnek az emberek, de ezek eredményeit nem idén fogjuk látni, hanem majd csak a jövőben.”

A csapat jelenleg kilenc megszerzett ponttal csak a kilencedik helyen áll a konstruktőri bajnokságban, egyedül az AlphaTaurit tudja megelőzni, bár a 7-8. Williams és Haas is csak két-két egységgel áll jobban. Bottas öt, Guanyu Zhou pedig négy pontot gyűjtött eddig, ezzel egyéniben a 15-16. helyet foglalják el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: