DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ezért ártott az Alpine-nak Alonso elvesztése?

Nemcsak egy kiváló versenyzőt, egyúttal egy beállítási és fejlesztési zsenit is elveszített az Alpine Alonso távozásával – gondolja egy másik kétszeres bajnok.

A kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi ma is közelről követi az autósportot, többek között azért is, mert a versenyződinasztia legújabb generációja most is aktívan versenyez – két unokája is az F1 közelében van, a 27 éves Pietro a Haas tartalékja és két nagydíjon rajthoz is állt 2020 végén Romain Grosjean horrorbalesetét követően, míg a 22 éves Enzo jelenleg a Red Bull növendéke, de előtte öt éven át a Ferrari akadémiájának tagja volt. 

A 76 éves brazil legenda most viszont nem unokáiról, hanem egy hozzá hasonlóan két világbajnoki címet szerző versenyzőről, Fernando Alonsóról beszélt, akinek távozásával szerinte óriási veszteséget szenvedett a jelenleg a káosz peremén táncoló Alpine – és nem csupán a spanyol versenyzői kvalitásai miatt: „Könnyen lehet, hogy amikor elvesztették Fernandót, elvesztették az autó beállításának kulcsemberét, hiányzik egy olyan versenyző, aki képes az autót fejleszteni és versenyképessé tenni.”

alpine-pit



„Nem számít, mennyi telemetriaadatod van, a versenyző érzései nem pótolhatóak” – folytatta Fittipaldi. „Egy teszt, egy időmérő, egy verseny végén az ő fejében áll össze, hol veszített időt, hol gyenge az autó, és hol lehet fejleszteni rajta. A telemetria, a számok, az elemzések nem emberi lények, márpedig az autófejlesztéshez továbbra is kellenek az emberek” – mondta a brazil, aki tehát Alonso távozását komoly érvágásnak tekinti, de ettől függetlenül úgy érzi, a franciák még fordíthatnak a szerencséjükön:

„Nagyon elszánt csapat, Franciaországnak pedig komoly történelme van a versenyzésben. Büszkék a munkájukra és tudják, hogyan kell ezt csinálni, megvan az anyagi támogatásuk is, egy nagyszerű csapat, és meg fognak erősödni, ez biztos. Az utolsó versenyek csalódást okoztak, de jó versenyzőik vannak, és tudják, mit kell tenniük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: