DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 5. péntek
F1

„Az F1 egy műsor, mindenki karaktert játszik” – Alonso szerint ő a rosszfiú

Fernando Alonso beszélt a megítéléséről, a 2007-es Magyar Nagydíjról, és az Alpine-ról is: méghozzá a szokásos karcos stílusában.

A megítéléséről és az F1-ben betöltött szerepéről beszélt a BBC-nek adott hosszabb interjújában Fernando Alonso. A kétszeres világbajnok spanyol szerint itt mindenki valamilyen szerepet játszik, csak azt nem érti, hogy ő miért kerül mindig rosszfiú pozícióba.

„Az F1 egy nagy műsor a pályán és azon kívül egyaránt. Mindenkinek el kell játszania egy karaktert, bármit, amit kiosztanak neki. El kell adni egy történetet, el kell mesélni, hogy kik a jók és kik a rosszak. Minden futamon, minden megbeszélésen, minden vitában mindig van egy jó és egy rossz oldal, vannak a jó srácok és a rossz srácok. És alapvetően az emberek, a média engem mindig a rossz oldalra helyez, mintha valami rosszat csinálnék, vagy ilyesmi” – mondta Alonso.

f1-alonso-astonmartin



„Ez mindig is így volt, talán mert spanyol és latin vagyok. Nem kaptam túl sok támogatást, nincs meg az a médiavonatunk, ami bárhova eljuttathat. Mi csak egy kis ország vagyunk Európa déli részéből, és elfogadunk mindent, ami nem helyes.”

Alonso többször is utalt rá már korábban is, hogy szerinte az F1-ben mindenki hátrányban van, aki nem brit – ennek kapcsán felmerült a 2007-es Magyar Nagydíj, amikor Lewis Hamiltonnal csapattársként feszültek egymásnak a McLaren bokszában.

„Az én verziómat senki nem hallgatta meg: én soha nem tartottam fel senkit. Egyszerűen csak használt gumikat adtak nekem az időmérőn. Ott van a rádióbeszélgetés leirata, a felügyelők döntése, amiben benne van, hogy egy olyan cikkely alapján büntettek meg, ami nem létezik. Megadták a büntetést, de tisztázták, hogy nem volt benne semmilyen szabályban. Aztán ott volt az, hogy a csapatom óvást nyújtott be ellenem, ami a sportág történetében először fordult elő. Szóval amikor ezeket felsorolod, és nem látod a tényeket, úgy nyilván nehéz tisztázni a félreértéseket.”

 

Van-e benne tüske az Alpine felé a tavalyi ügy miatt?

Alonso legutóbbi, nagy port kavaró ügye az Alpine-tól való távozása és az Aston Martinhoz igazolása volt éppen egy évvel ezelőtt – ezzel kapcsolatban sem fogta vissza magát.

„Szerintem nem éreztem, hogy tiszteletlenek velem, de tény, hogy tovább tartott a dolog, mint ahogy az elején gondoltam – szerintem először áprilisban, Ausztráliában beszéltünk a szerződésem meghosszabbításáról. Nagyon lassan haladtak a dolgok, és nem miattam, én készen álltam, boldog voltam. A 2022-es autó gyors is volt, elégedett voltam a teljesítményével és a jövővel.”

„Szóval lassan haladtak a beszélgetések, és végül nem is került semmi papírra, aztán jöttek a kommentek az életkoromról és ilyesmikről, amiket még mindig csinálnak. Ők így csinálják a dolgokat, vagy Otmar csinálja így őket. Mert az idei év után csendben kéne maradnia, egyáltalán nem kéne beszélnie. Az Aston Martin és az általa elért eredmények után még mindig beszél, és büszke a döntésre, ami hihetetlen, elképesztő.”

Végezetül pedig arra a kérdésre, hogy Enstone-ban alábecsülték-e, amit ő hozzátett a csapathoz: „100%, és még mindig ezt csinálják.”

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: