DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

„Az Alpine-nál arrogánsak, bemesélnek maguknak dolgokat” – Abiteboul sem érti

Cyril Abiteboul szerint a türelmetlenség és az arrogancia vezeti félre az Alpine F1-es csapatát: ő sem érti a döntéseket.

A Renault korábbi F1-es csapatfőnöke, Cyril Abiteboul is lesújtó véleményt fogalmazott meg az Alpine legutóbbi döntéseivel kapcsolatban: a Magyar Nagydíj idején Laurent Rossitól vált meg a cég, majd egy héttel később, ráadásul az első szabadedzés közben, finoman szólva sem elegáns módon kirúgta Otmar Szafnauer csapatfőnököt, valamint Alan Permane sportigazgatót is.

Abiteboult 2021 végén éppen Rossi váltotta, aki megfogalmazta az Alpine híres 100 versenyes tervét, de a manapság már a Hyundai WRC-csapatát irányító francia szerint ez a projekt az elejétől kezdve hibás elképzelés volt.

„Volt az a terv, hogy meghatároztak 100 futamot... miért nem 120-at, vagy éppen 80-at? Egyszerűen nem értem. Amint meghatározol egy ilyen tervet, már el is dől, hogy az biztosan hibás lesz, mert az F1-ben nem tudod, hogy a többiek mit csinálnak. Az Aston Martin kolosszális befektetései, a Red Bull lendülete, ezek a dolgok nem fognak megállni, mert Laurent Rossi a 99. futamához ért” – mondta Abiteboul a France Infónak.

f1-abiteboul



Abiteboul 2021-es távozása után vágott bele a cég az átszervezésekbe, átkeresztelték a csapatot Alpine névre, meghatározták azt, hogy 100 futam alatt szeretnének felérni a győztesek közé, majd egy év után csapatfőnököt cseréltek, 2022 elején érkezett Szafnauer, akit most a gyengébb eredményekre hivatkozva, 18 hónappal később kirúgtak – az istállót 34 éve szolgáló Permane-nel együtt.

Emellett eligazolt a Williamshez az egyik vezető szakember, Pat Fry, úgyhogy most megint jöhet az újratervezés – úgy, hogy túl sok logika, koncepció, átgondolt tervszerűség nem fedezhető fel a franciák lépései mögött.

„Az előző vezetés úgy döntött, hogy a távozásom után teljes újratervezést csinál, amivel együtt nagyjából tizenöt ember távozott. Ezt mindig alábecsüljük az F1-ben, de valakit megszerezni időbe telik. Ha elveszítünk 15 embert, és felveszünk újakat más csapatoktól, akkor két-három év, mire a változásoknak lesz hatásuk. Az a változtatás, amit Laurent Rossi annak idején eldöntött, még nem is tudta kifejteni a hatását” – magyarázta Abiteboul.

A Formula.hu információi szerint ezúttal is távoztak még jó páran a csapattól Szafnauer és Permane mellett, gyakorlatilag ugyanaz játszódik le, mint másfél évvel ezelőtt – erről a Formula Podcastben hallhattok részleteket:

 

 

„Ezek a személyi változtatások azt sugallják, hogy nemcsak türelmetlenek, de elég arrogánsak, vagy túlságosan magabiztosak voltak a szezon elején. Amikor nem találkozol a valósággal, egy idő után történeket kezdesz mesélni saját magadnak. Nem zárhatjuk ki azt sem, hogy az a történet, amit saját maguknak meséltek házon belül, az túl hízelgő volt” – mondta Abiteboul.

„A Red Bullon kívül mindenkit érintett az erőviszonyok hullámzása, az Alpine viszont egy kicsit mindig alulteljesített. Néha a saját hibájából, néha nem. Az autó versenyképessége a szezon elején a várakozások alatt volt, és náluk nem jöttek olyan varázslatos fejlesztések sem, mint másoknál.”

Az Alpine döntéseit Pitwall című műsorunkban is kiveséztük, hallgassátok meg azt is:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: