DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

„Vezettem James Hunt autóját, nagy golyóim lettek” – csalódott a 11 ezred miatt Piastri

Egy örökbecsűt is idézett legjobb F1-es rajtpozíciója megszerzése után Oscar Piastri. A középső szektorban taroló McLarent dicséri, hogy csalódott a második rajtkocka miatt.

Rövid Formula-1-es karrierje eddigi legjobb rajteredményét szerezte meg az ausztrál újonc: a brit időmérő harmadik helyezése után a belgiumi sprintszétlövésen második lett – mindössze 0,011 másodpercre a rajtelső Max Verstappen mögött.

„Főleg ilyen körülmények között százszor ennyi időt is könnyen el lehet veszíteni” – nyilatkozott a szombati szétlövés után az F1 TV-nek Piastri, részben boldogan, részben kicsit csalódottan. „Nagyon elégedett voltam a körömmel, gondoltam, hogy jó munkát végeztem. Természetesen voltak részei a körnek, ahol szerezhettem volna még 11 ezredet, de így is nagyon jó időmérő volt.”

Arra a kérdésre, honnan jött az önbizalom, amellyel csaknem felülmúlta a kétszeres világbajnokot, Piastri humorát csillogtatta így válaszolt: „Múlt héten vezettem James Hunt autóját, szóval a nagy golyók!” – idézte meg az 1976-os világbajnok emlékezetes interjúját. „Az autónk erős és több leszorítóerővel rendelkezik, mint bárki más, a kanyarok kedveznek nekünk. Úgy éreztem, jó köröm volt, sokkal többet nem tudtam volna kihozni belőle. Megpróbáltam a tőlem telhető legjobbat, és majdnem elég volt az első helyre.”



„Az első és harmadik szektorban, ahol az egyenesek vannak, nem mi voltunk a legjobbak, de a középsőben, a kanyargós részen nagyon gyorsak vagyunk” – beszélt arról, hogy az MCL60 a kanyarokban erős, köszönhetően a többlet leszorítóerőnek. „Meglátjuk, mire leszünk képesek. Nem lesz könnyű, függetlenül a körülményektől, még lóg az eső lába. Meglátjuk, de úgy érzem, magabiztosak leszünk, mert jó pozícióból indulunk, és remélhetőleg ilyen helyen is érünk célba.”

Piastri taktikája a futamra

Az ausztrál megpendítette, nem is olyan rossz hely a második rajtkocka – Verstappen mögött segítségére lehet a szélárnyékhatás a Kemmel-egyenesben.

„Ha van pálya, ahol második helyről indulnék első helyett, akkor itt! Szóval direkt csináltam. De meglátjuk, mi történik még. Az időjárás változhat még a sprintre. Remélem, jó szélárnyékot kapok az 5-ös kanyarig. Meg kell köszönnöm a csapatnak, mert csodálatos, hogy csalódott tudok lenni egy első soros rajttal, mert lemaradtam a pole-ról. Meglátjuk, mire megyünk délután” – összegezte Oscar Piastri.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: