DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Megkérdeztük, hogy miért rúgták ki De Vriest

Franz Tost válaszolt a Formula.hu kérdésére: a pályaismeret és a nehéz körülmények okozták azt, hogy a Magyar Nagydíjon már nem Nyck de Vries versenyez.

A Formula.hu ma délelőtt részt vett az ORLEN és az AlphaTauri sajtóeseményén, ahol Franz Tost csapatfőnököt és Yuki Tsunodát kérdezte Mészáros Sándor kollégánk. Tostnál Nyck de Vries elküldéséről érdeklődtünk és arról, hogy miért nem működött ez a kapcsolat, Tsunodánál pedig arról, hogy érez-e szimpátiát kirúgott excsapattársával kapcsolatban.

„Kezdjük Yuki kérdésével, én érzek szimpátiát Nyck felé” – reagált derültséget keltve Tost.

tost



„Hidd el, hogy ez egy nagyon-nagyon nehéz döntés volt, mert Nyck egy fantasztikus ember, akivel nagyon jó a kapcsolatom, és egy kiváló pilóta is. Nyert a Formula Renault-ban, nyert a Formula-3-ban, nyert a Formula-2-ben és a Formula-E-ben is. Azt kell mondanom, hogy a Formula-1 drámaian megváltozott az utóbbi időben” – magyarázta.

„Hogy ez mit jelent? Azt, hogy egy fiatal pilótának az F1-be való megérkezésekor nagyon profinak kell lennie. Ha jön egy fiatal versenyző, akkor ő teljesít körülbelül ötezer kilométert privát teszteken, és bár Nyckkel is teszteltünk, de talán nem annyit, mint amennyire szükség lett volna. Illetve az év kezdetén ismeretlen pályák szerepelnek a naptárban, például Szaúd-Arábia, Miami vagy Melbourne, de ott vannak a sprinthétvégék is, amikor egy szabadedzés után már jön is az időmérő. Ez nagyon-nagyon megnehezíti azt, hogy egy újonc jó teljesítményt mutasson.”

„Ehhez jön hozzá az is, hogy a mostani F1-es mezőny nagyon-nagyon magas szintet képvisel, egyáltalán senki nincs ott, akiről azt mondanám, hogy nem érdemli meg teljesen azt, hogy F1-es pilóta legyen.”

És hogy miért kellett most meglépni a váltást? A csapat érdekeit említette Tost.

„Az év második felében megint sok olyan pálya lesz, amit Nyck nem ismer, és ezt is számításba vettük a döntési folyamat során, mert ez egy nagy hátrány. Daniel Ricciardo ismeri a pályákat, és ezért döntöttünk így.”

 

Tsunoda nagyra tartja De Vriest

A japán pilóta azt válaszolta a feltett kérdésre, hogy szerinte valóban nagy hátrány az, ha valaki nem ismeri a pályákat, de De Vriesnek megvolt a tempója, és úgy gondolja, hogy jól tette a dolgát. Emberileg nagyra tartja és nagyon tiszteli, élvezte a közös munkát, illetve kiemelte azt is, hogy nem véletlenül nyerte a sok bajnoki címét más kategóriákban. Külön beszélt arról is, hogy a holland nagyon jó az autó fejlesztésében, jó visszajelzéseket ad, és jól tudott együtt dolgozni a mérnökökkel is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: