DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Az F1 betiltásától tart Vettel

A német szerint eljöhet a pont, amikor a kormányok megfontolják, mit lehetne megszüntetni a klímaválság miatt – ezért kell környezettudatossá válni.

Sebastian Vettel különösen a Formula-1-es karrierje utolsó éveiben vált a környezetvédelem egyik legfőbb szószólájává, s ezt a lehető legjobban próbálja összepárosítani az autósport iránt érzett szenvedélyével, amit jól mutat például az is, hogy a hétvégén Goodwoodban szintetikus üzemanyaggal használva hajtotta meg Nigel Mansell és Ayrton Senna legendás Williamsét és McLarenjét.

Vettel az említett eseményen beszélt arról is, hogy a klímaváltozás idén már az F1-es versenynaptárra is rányomta a bélyegét: „Imolát törölték, itt is lefújták a szombati napot. Úgy vélem, közvetlen kapcsolat áll fenn az extrém időjárás és a változó, felmelegedő világ között” – idézi a visszavonult négyszeres világbajnokot a RaceFans.net portál.

f1-vettel-2022-abudhabi_1



„Szerintem látható, hogy a klímaváltozás már most is rengeteg ember életére van hatással sok helyen. Imolát törölték: elképesztő szárazság tombolt Olaszországban, aztán hirtelen soha véget nem érő eső zúdult le, amelyet a talaj sem tudott befogadni, ez pedig hatalmas áradásokhoz vezetett.”

„Miamiban volt ugyan verseny, de két-három héttel előtte az is veszélyben volt, mert konkrétan a pálya víz alatt állt, szóval ott is lefújták volna a futamot, ha korábban rendezik. Kanadában erdőtüzek voltak, amelyek némileg más széllel szintén eredményezhették volna Montreal kihullását a naptárból. Úgyhogy ez valós veszély. Lehet, hogy jövőre egyetlen futam sem lesz veszélyeztetve, de ez nem így működik.”

 

Betiltás veszélye fenyegeti az F1-et és az autósportot?

Vettel arra is rámutatott, hogy eljöhet akár az a pont is, hogy a nemzetek kormányai úgy ítélik meg, hogy a környezetvédelem érdekében beszüntetik az autó-motorversenyeket: „Észre kell vennünk, hogy a világ változik és ez hatással van az életünkre. Szerintem az igazi fenyegetést azt jelentheti, hogy a kormányok egy ponton megnézik, hogy mit tudnak megvágni és betiltani, és lehet, hogy az autósport veszélyben van ilyen tekintetben és érintett lehet.”

„És hogy világos legyen: nem akarom, hogy ez történjen, mert szerintem ez egy nagyszerű sport. Rengeteg ember jön el az eseményekre, imádnak ott lenni, jól érzik magukat, és sajnálatos lenne, ha ezt elveszítenénk, mert egyszerűen már nem engedhetjük meg magunknak. 

A német szerint ez amúgy nem csak a technikai sportokra, hanem az összes többire is igaz: a teniszezők részéről ugyancsak felmerült, hogy van-e értelme ide-oda utazgatni a világban pusztán a tenisz miatt. „Szerintem a lényeg, hogy vannak alternatívák. Nem hiszem, hogy a világbajnokságok megszüntetése és minden leállítása lenne a válasz. Mivel először is meggyőződésem, hogy nem működne, másrészt kár lenne érte” – fogalmazott Vettel. „Úgyhogy alternatívákat kell találnunk. Sokszor azok már a helyükön is vannak, csak váltanunk kell és elég bátornak lennünk ahhoz, hogy egy fényesebb jövő elé tekintsünk, és nem azt gondolnunk, hogy a változtatásokkal mindig rosszabbá válnak a dolgok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: