DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

A rotáció lehet a versenynaptár megoldása?

A 24 verseny túl sok, de 20 futammal és az egyes helyszínek rotációjával minden igényt ki lehetne elégíteni – elsősorban nem a versenyzők szenvednek a hosszú szezontól.

Az F1 már az idei szezonra is 24 versennyel számolt, de a Kínai Nagydíj ismételt elmaradása, valamint az imolai verseny természeti csapás miatt bekövetkező törlése miatt végül ismét „csak” a csúcsbeállítást jelentő 22 futamot tartanak meg 2023-ban – feltéve, hogy nem kerül sor újabb törlésre. A cél 2024-re viszont ismét a 24 verseny, amivel kapcsolatban több versenyző is felemelte a hangját, többek között Lando Norris, aki szerint jó néhánnyal kellene csökkenteni a futamok számát:

„Szerintem a 24 egyértelműen sok, ha a tökéletes számot kellene megjelölnöm, az valószínűleg inkább a 20-hoz közelítene” – kezdte a brit, aki persze tudja, hogy eltérő érdekek ütköznek egymással. „Túl sok a pálya, az emberek sok helyszínre szeretnének ellátogatni, a 20 viszont a mérnökök, szerelők, a teljes utazószemélyzet számára megfelelő lenne, hiszen távol vannak a családjaiktól, a gyerekeiktől és másoktól, méghozzá túlságosan sokat. Többet, mint ma, versenyzők, szóval ez nekik még keményebb.”

katar-2021



„Éppen ezért szerintem amikor ezekről a kérdésekről beszélünk, még jobban kell képviselnünk az ő érdekeiket, mint a sajátunkat” – mondta Norris, aki szerint az igények egyeztetésének kiváló módja lehet a sokszor felvetett rotáció, amivel például a Német Nagydíj próbálkozott a múlt évtizedben: „Húsz verseny váltott pályákkal. Egyes években más-más helyszínekre mennénk el, mert egyszerűen nem lehet mindenhol ott lenni, ahol az emberek szeretnék.”

A McLaren versenyzője a versenynaptár valamelyes észszerűsítését mindenképpen üdvözlendőnek tartja: „Örömmel látom, hogy tettek azért erőfeszítéseket, hogy valamivel jobban legyen összeállítva a naptár, de így is kemény, a leghosszabb szezon valaha. És bár próbálják fejleszteni, próbálják javítani a dolgokat, mégis azt mondom, hogy a 20 jobb és egészségesebb lenne mindenki számára az F1-ben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: