DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

A Red Bull nem számít hét év egyeduralomra

Christian Horner legutóbbi nyilatkozata a Mercedesszel folytatott szópárbaj legújabb eleme – „hízelgő” számára , hogy a McLaren az ő koncepciójukat követi.

A Red Bull idén mind a tíz versenyt megnyerte, s ha ez a sorozat Magyarországon, a szezon felezőpontján sem szakad meg, akkor átadják a múltnak a zsinórban szerzett győzelmek eddigi rekordját, melyet egyelőre „csak” beállítottak. Christian Horner, az energiaitalosok csapatfőnöke e szédületes fölény (valamint a tény, hogy idejekorán át tudtak állni a 2024-es autó fejlesztésére) sem gondolja azt, hogy az F1-et második éve uraló istálló olyan hosszú dominanciát tudna elérni, mint a Mercedesé volt 2014 és 2020 között.

„Ha egyetlen dolgot megtanulhattunk ebben a sportban, az az, hogy a különbségek csökkennek, amit már most is láthatunk” – kezdte Horner ezzel kapcsolatban, majd rámutatott, hogy a Red Bull-uralom megtöréséhez nem a szabályok módosítására, hanem épp ellenkezőleg, azok állandóságára van szükség. „A szabályok állandósága közelebb hozza az összes csapatot egymáshoz, itt nem lesz újabb hét év egyeduralom. Az erőforrások hasonlóak, a karosszériák sokkal gyorsabban fejlődnek náluk, és már a szezon kezdetétől látjuk a közeledést.”

verstappen-norris-2



Horner úgy véli, elkerülhetetlen, hogy a rivális csapatok elkezdjék a Red Bull koncepciójának egyes elemeit másolni, ahogy azt legutóbb a McLaren tette, akik nagyot is ugrottak előre az erősorrendben a friss fejlesztési csomaggal: „Nagyon hasonló a koncepciójuk, megnézegettem az autót a rajtrácson. Hasonló utat választottak, ez igazán hízelgő, nem?” – tette fel a költői kérdést a csapatfőnök, majd így folytatta:

„Elkerülhetetlen, hogy ez megtörténjen, és miért is ne tennének így? Ha egy autó ilyen jól teljesít, mint a miénk, teljesen logikus, hogy utánozni akarod, s egyes csapatok így is tettek. A teljesítményük nagyon erős volt ezen a pályán, és érdeklődve várom, hogy mi sül ki belőle a következő versenyeken.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: