DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„Oscar megérdemelte volna a harmadik helyet”

Először villant meg az F1-ben Oscar Piastri: a biztonsági autóig úgy tűnt, újoncként megszerzi első dobogóját.

A harmadik rajtkockából startoló ausztrál ifjonc a Brit Nagydíj elején Lando Norris tempóját is tartotta, és végül azért csúszott ki kezéből a harmadik pozíció, mert négy körrel a biztonsági autó előtt megejtette bokszkiállását, míg az elé kerülő Lewis Hamilton olcsó kiállást nyert az SC-fázissal.

Piastri így is mindössze egyetlen másodperccel végzett a leintésnél Hamilton mögött – a negyedik helyezés pedig messze F1-es pályafutása csúcsa, korábbi legjobbja az Ausztráliában elért nyolcadik pozíció volt, melyen kívül csak egyszer, Monacóban szerzett pontot. A leintést követő nyilatkozatában kiemelte, a hétvége igazi bravúrja az, mennyit fejlődött a csapat:

„A legnagyobb elégedettségre okot adó tényező, hogy ezeket az eredményeket erőből értük el. Más lenne szerencsés fordulatok következtében itt végezni, de mi valóban a második leggyorsabb csapat voltunk ma: ez egy nagyon örömteli meglepetés. Óriási elismerés jár a csapatnak, az ide hozott fejlesztések abszolút beváltak. Ez izgalmas a jövőre nézve” – nyilatkozta a tévékameráknak Piastri.



„Ami engem illet, balszerencsés voltam a biztonsági autó időzítésével, Lewis ingyen kiállást nyert. Így is szép dolog, hogy csalódott vagyok a negyedik hellyel, tekintetbe véve, hol álltunk az év elején” – folytatta az ausztrál.

Nem a konstruktőri ötödik hely a csapat célja

„Ez egy nagyon boldog pillanat a csapat számára. Ha a trófeákat nem is nézzük, ennyi pontot szerezni fantasztikus eredmény, és jó érzés ismét elöl lenni. Nem akarunk ötödik helyen végezni a konstruktőrök között: végső soron az élen akarunk küzdeni. Még be kell járnunk valamennyi utat, hogy kihívást jelentsünk a következő csapatokra, de bármi lehetséges, ha ilyen hétvégéink lesznek továbbra is” – beszélt arról, hogy a csapat átvette a bajnoki ötödik helyet az Alpine-tól, de ennél sokkal nagyobb sikerekre éhesek.

Brown: Év elején sehol nem voltunk

A csapatmunkát emelte ki a vezérigazgató Zak Brown: nem csupán a versenyzők vezettek hibátlanul, de a bokszutcában is tökéletesen ment minden. Egyedül Piastri harmadik helye hiányzott a teljes sikerhez.

„Ahogy mondani szokták, ez egy jó nap volt az irodában. Oscar és Lando is nagyszerűen vezettek, a csapat pedig erős volt, jó bokszkiállásokkal, helyesnek bizonyuló stratégiával. Tekintve, Bahreinben és Szaúd-Arábiában hogyan indult az év, hogy sehol sem voltunk, most dobogón végeztünk, futamot vezettünk, meghozzá nyers tempóból. Mindkét autónk ott volt, sajnálom Oscart, mert megérdemelte volna a harmadik helyet” – mondta a McLaren-főnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: