DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Albon: Meg kell értenünk az autónkat

A három szabadedzés meglepetésembere, Alex Albon a nyolcadik helyen zárta a Brit Nagydíjat. A thai-brit pilóta szerint még a csapat sem érti, hogyan gyorsult ennyit az FW45-ös.

A futamot követően vidám hangulatú interjút hallhattunk a Williams előrébb végző pilótájától: Albon a nyolcadik, míg Sargeant a tizenegyedik helyen zárt. A brit-thai versenyző szerint még ők sem értik, honnan jött ez a tempó, amivel még Carlos Sainz Ferrariját is képes volt megelőzni: „Nagyon furcsa, hogy nyolcadikok lettünk a futamon, mégis ez a legrosszabb helyezés, amit elértünk a hétvégén. Rejtélyes napjaink voltak, próbáltuk rájönni, mi történik… Fontos megérteni, miért vagyunk lassúak, mint ahogy azt is, miért vagyunk gyorsak. Tudtuk, hogy a pálya kedvezni fog nekünk, de minket is meglepett, mennyire versenyképesek voltunk.”

A szabadedzéseket kétszer a harmadik, egyszer pedig a második helyen zárta Albon. Szerinte a szeles körülményekhez való alkalmazkodás is hozzátett a futamon látott teljesítményhez: „Ez tényleg az én személyes véleményem, de szerintem, amikor ennyire alacsony leszorítóerővel megyünk, kevésbé lesz érzékeny a szélre az autó. Ezáltal könnyebb a határon menni, könnyebb irányítani. Szerintem jól alkalmazkodtunk a szeles körülményekhez, ami nem mindenkinek sikerült ennyire” – mondta a Williams pilótája. „A versenytempónk is jó volt, az elején kicsit szenvedtem, de utána fel tudtam venni a ritmust, és a lágyakon különösen jó tempót tudtam menni. Talán még Fernandonál is gyorsabbak voltunk.”

Izgalmas csata a középmezőnyben



A verseny biztonsági autós fázist követő, utolsó harmada rendkívül szoros csatát hozott a középmezőnyben. Albon így értékelte a hajszát: „Ezen a pályán jó a támadó félnek lenni, kicsit könnyebb is kockázatot vállalni. Nyomva tartom az előzés gombot, nem működik, nem baj, megyek egy töltőkört, megpróbálom még egyszer. Ez persze akkor nem működik, amikor engem is előznének. Szerettem volna minden tartalékot kivenni a kocsiból és megtámadni Fernandót, de ha elrontom, Charles is elmegy mellettem, meg a többiek a bolyból.”

Talán arra senki sem számított a szezon elején, hogy egy Williams egy Ferrarit tud támadni önerőből: Albon azonban ellentmondást nem tűrően húzott el Sainz mellett. „A kettővel gyorsabb keveréken voltunk, az nagy segítség volt” – fogalmazott a brit-thai. „Láttam, hogy Checo és Carlos a 16-os és a 17-es kanyarban is harcolnak, ott mindig van lehetőség előzni. Arra kellett figyelnem, hogy az utolsó kanyarba ne rontsak bele. Amikor Carlos mellé értem, számítottam rá, hogy mellettem tartja, úgyhogy úgy voltam vele, hogy hajrá… Végül kicsit örültem neki, hogy nem sikerült neki.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: