DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Leclerc az élen Albon előtt a Brit Nagydíj harmadik edzésén

Charles Leclerc-é a leggyorsabb kör az időmérő előtt, de a Williams-csoda még mindig tart: öt csapat zárt az első öt helyen.

Úgy vágott neki a mezőny a Brit Nagydíj harmadik szabadedzésének, hogy a levegőben lógott az eső, vagyis mindenki hamar belevetette magát a munkába, hogy még száraz pályán kipróbálhassa az éjszakai szimulátoros munka és adatelemzés alapján módosított beállításokat.

A száraz pálya végül fél óráig tartott, ennyi idő alatt kellett teljesíteni a kitűzött programokat, és végül Charles Leclerc zárta az élen a gyakorlást. A Ferrari monacóija a tegnapi második edzést kihagyta egy technikai hiba miatt, most viszont hamar ráérzett a tapadási viszonyokra, és végül fél másodpercet osztott ki Carlos Sainznak – neki nagyon kijött a lépés másodjára, ez az eltalált kör pedig „győzelmet” ért az időmérő előtt.

f1-leclerc-ferrari-silverstone_1



A Williams-csoda a jelek szerint ma is folytatódik: Alexander Albon a második (!) helyre hozta be a Williamst nem egészen két tizedmásodperces lemaradással, Logan Sargeant pedig hetedik lett a másik autóval, ő fél másodpercet kapott Albontól. A Williams a harmadik szektorban veszített relatív sokat Leclerc-hez képest, az elsőben jól eltalált Albon, a másodikban pedig kifejezetten gyorsnak tűnt az autó, érdemes lesz figyelni rájuk a kvalifikáción is.

A Mercedeseknél nagy kérdés volt, hogy az egykörös tempóra sikerült-e választ és megoldást találniuk péntek estéhez képest, és valamelyest talán igen: Lewis Hamilton fél másodpercet kapott Leclerc-től, és a vele egy időben körözők között jó teljesítményt nyújtott, az autó pedig sokkal nyugodtabbnak, biztosabbnak tűnt, mint pénteken. George Russell ideje nem lett jó, ő bő három tizedet kapott Hamiltontól.

Szintén kérdés volt az Aston Martin egykörös tempója, Lance Stroll nem igazán talált bele, Fernando Alonso viszont összerakott egy egész jó kört, ami a harmadik helyre volt elég Leclerc és Albon mögött – ha nem Albon lenne a második, akkor bizakodhatnának a házigazdák, így azért kérdéses, hogy mennyire valós a kirajzolódott kép. Ebbe beletartozik az Alpine is, amely Pierre Gaslyval ott volt az élmezőnyben, Esteban Ocon nem tudott igazán komoly kört összerakni.

A Red Bull finoman szólva is magabiztosnak tűnt: az RB19-ekre fel sem szerelték a lágy keverékű slickeket, Verstappen és Perez a közepeseken jött ki a pályára, és azokon is csak korán futottak érdemi kört, inkább a versenytempón dolgoztak ezúttal, nem futottal lágygumis kvalifikációs kört.

Azt említsük meg, hogy Verstappen péntek este 1:28,0-s körrel bizonyult a leggyorsabbnak, míg most Leclerc 1:27,4-gyel zárt az élen.

Az edzés második felében is volt azért forgalom, a pilóták az intermediate abroncsokon próbálták feltérképezni a tapadást, Verstappen futotta a legjobb köröket (méghozzá jelentős fölénnyel), de ez inkább csak a tapasztalatgyűjtésről szólt. 

A Brit Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye:

1. Charles Leclerc Ferrari 1:27,419
2. Alexander Albon Williams +0,173
3. Fernando Alonso Aston Martin +0,355
4. Pierre Gasly Alpine +0,474
5. Lewis Hamilton Mercedes +0,529
6. Carlos Sainz Ferrari +0,545
7. Logan Sargeant Williams +0,732
8. Max Verstappen Red Bull +0,847
9. George Russell Mercedes +0,865
10. Yuki Tsunoda AlphaTauri +0,918
11. Nyck de Vries AlphaTauri +1,085
12. Lando Norris McLaren +1,144
13. Lance Stroll Aston Martin +1,201
14. Sergio Perez Red Bull +1,485
15. Kevin Magnussen Haas +1,788
16. Esteban Ocon Alpine +1,814
17. Oscar Piastri McLaren +2,018
18. Valtteri Bottas Alfa Romeo +2,167
19. Nico Hülkenberg Haas +6,171
20. Guanyu Zhou Alfa Romeo -
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: