DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Törölt köridők és Verstappen-pole Spielbergben

Főszerepbe kerültek a versenyfelügyelők, akik megszámlálhatatlan mennyiségben törölték a köridőket pályaelhagyások miatt. Verstappen éppen behúzta a pole-t.

Miután Max Verstappen már az első szabadedzésen megmutatta, hogy Spielbergben is ő a favorit az első rajtkocka megszerzésére, péntek délután máris az időmérő edzés következett, ami a vasárnapi rajtrács sorrendjét volt hivatott eldönteni az osztrák sprinthétvégén.

Q1

Alig telt el hat perc az időmérőből, amikor rögtön elő is került a piros zászló: Valtteri Bottas forgatta meg az Alfa Romeót az egyes kanyarban, ahonnan aztán nehezen tudott továbbhaladni, de végül visszahozta az Alfát a bokszba, így mindössze pár perc elteltével folytatódhatott a kvalifikáció.



A megszakítás alatt a felügyelők a köridők törléséből űztek sportot, a legtöbben az utolsó kanyarban szélesítették ki túlzottan a pályát, többek között Verstappen idejét is elvették. Az első szakasz végén Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak, s kisebb meglepetésre Pierre Gasly a negyedik helyre hozta be az Alpine-t, a két Ferrari közé. A Q1-gyel Tsunoda, Sargeant, De Vries, Magnussen és Zhou számára ért véget az időmérő edzés.

Q2

Az első nekifutások után mindkét Red Bull idejét elvették a felügyelők pályaelhagyásra hivatkozva, így Lando Norris találta magát az élen, Pierre Gasly előtt, aki átmentette Q1-es formáját a Q2-re is. Eddigre lassacskán kijelenthettük, hogy több volt a szabálytalan kör az időmérőn, mint a szabályos, aminek az egyik legnagyobb kárvallottja Sergio Perez volt, akinek a második próbálkozását is törölték, így egyetlen lövése maradt a második szakasz végén, azzal azonban behozta Verstappen mögé a Red Bullt. Azonban egy perc elteltével a harmadik körét is törölték a mexikóinak, aki így a 15. helyen kiesett a Q2-ből, George Russell-lel, Esteban Oconnal, Oscar Piastrival és Valtteri Bottasszal egyetemben.

Nem kis megelepetésre Alexander Albpn és Nico Hülkenberg is bejutott a Q3-ba, a középső etapban pedig Verstappen, Sainz és Norris volt az első három sorrendje.

Q3

Az első körök után Verstappen állt az élre 1:04,503-mal, őt a két Ferrari követte, majd Norris és Alonso volt az első öt sorrendje. Lewis Hamilton csúsztatva ment ki a többiekhez képest, amíg mások a kerékcserére hajtottak be a bokszutcába, a hétszeres világbajnok még csak akkor vágott neki mért körének. Az egész időmérőn látványos jelenség volt, hogy a gyors első szektorban nagyon megy a Mercedes, a kanyargós másodikban azonban már nagyon nem. A brit az ötödik helyre hozta be a Mercedest.

A végén Max Verstappen 1:04,391-gyel megszerezte a pole-t a vasárnapi versenyre, őt két tizedre közelített meg Sainz, közéjük pedig Charles Leclerc ékelte be az SF23-ast, 48 ezreddel maradt le Verstappentől a monacói, a negyedik helyet pedig Lando Norris szerezte meg az újításokat hozó McLarennel.

Az időmérő edzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: