DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

A magyar lesz Mekies utolsó versenye a Ferrarinál

Az AlphaTauri leendő csapatfőnöke a Magyar Nagydíj után elköszön Maranellótól – értesült az olasz sajtó.

Közel két hónapja jelentették be, hogy Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója veszi át Franz Tost helyét az AlphaTauri csapatfőnöki székében 2024-ben – a francia szakember távozását azonban eddig bizonytalanság övezte a távozás és munkába állás időpontját, valamint az ilyenkor megszokott „kertészkedési szabadság” hosszát illetően.

Az érintettek között most született megegyezés, az első fontos időpont, a Ferraritól való távozás már ismert – számolt be az olasz Motorsport.com. A lap értesülése szerint Mekies utolsó nyilvános megjelenése a Ferrari munkatársaként a Magyar Nagydíj lesz július 21-23-án, azaz a nyári szünetet megelőző Belga Nagydíjra már nem utazik el. A hungaroringi futamot követi a kötelező pihenőidő, amelynek hossza egyelőre nem ismert, de várhatóan több hónap, a bevett gyakorlat alapján három vagy hat. Ezt követően kezdhet az AlphaTaurinál.



A monacói versenyhétvége során a sajtóbeszámolók szerint a Ferrari részéről Frederic Vasseur és John Elkann, a Red Bulltól pedig Christian Horner találkozott: talán ezen történt előrelépés Mekies átigazolásának körülményeiről, bár Vasseur cáfolta, hogy az átpártoló kolléga a napirenden szerepelt.

Ioverno lesz az egyik utód

A Hungaroringig Mekies a megszokott mederben végzi munkáját, de a hétvégi montreali futamtól kap egy állandó kísérőt: Diego Ioverno a hátralevő négy versenyen mellette lesz a nagydíjak során és a bokszfalon, hogy megtanulja a teendőket, amelyeket átvesz a franciától a folytatásban. A szakember eddig az autók működtetéséért felelős főmérnök pozícióját látta el, például az ő hatásköre alá tartoztak a kerékcserék.

Két utód tölti majd be a Mekies utáni űrt: Ioverno a sportszakmai és szervezési feladatokat kapja a versenyhétvégéken. A politikai feladatokat, például az FIA-val való kapcsolatápolást egy másik szakember folytatja, aki az olasz lap megfogalmazása szerint „egy másodvonalas csapattól” érkezik Maranellóba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: