DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Wolff bánja, hogy nem csapott le Verstappenre

Még a házában is találkozott anno vele és az apjával, de F1-es helyük sem volt és nem is volt még tiszta, mennyire is jó valójában a holland.

Max Verstappen mindössze 17 évesen debütált a Formula-1-ben a Toro Rosso színeiben 2015-ben, ahonnan a 2016-os évad közben léptették elő a Red Bullhoz. Sokáig csak dobogókra és egy-két győzelemre volt esélye az energiaitalosokkal a hollandnak, aki 2021-ben egy végletekig kiélezett vb-harcban szakította meg a Mercedes egyeduralmát, azóta pedig immár ő dominálja az F1-et.

Arról már korábban is beszélt Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, hogy akár hozzájuk is kerülhetett volna annak idején Verstappen, most pedig még több részletet osztott meg minderről:

f1-wolff-verstappen



„Beszéltem Josszal és Huubbal [Huub Rothergather, Verstappen menedzsere – a szerk.], amikor meglátogattak a brackley-i irodámban”  Ennek akkor kellett történie, amikor Max még gokartozott vagy legalábbis a gokartos időszaka végén járt, mielőtt fellépett a Formula-3-ba. Aztán újra beszéltünk, amikor Max és Jos meglátogatott a bécsi házamban. Eltöltöttünk néhány órát azzal, hogy a jövőjéről beszéltünk.”

Wolff rámutatott, hogy akkoriban nem lett volna helyük Verstappen számára, ezért választotta a fiatal pilóta és menedzsmentje inkább a Red Bullt: „Hogy bánom-e, hogy lemaradtunk Maxról? Egyértelműen. De annak idején nem jöhetett szóba opcióként. Két olyan versenyzők volt, akikkel rendkívül elégedettek voltunk Nico és Lewis személyében, amikor pedig Nico távozott, Valtteri volt az opció, Max pedig nem is volt elérhető.”

 

Nem volt egyértelmű, mennyire is jó Verstappen

A Mercedes-vezér azt is hozzátette, hogy 2014 környékén, amikor a potenciális Mercedes-lehetőség felsejlett a most már harmadik vb-címe felé menetelő holland számára, még nem volt egyértelmű, valójában mekkora tehetség is Verstappen:

„Akkoriban nem volt még nagy felhajtás Max körül, mert nem nyerték a bajnokságot a Van Amersfoorttal. Esteban győzött egy versenyképesebb autóban. Szóval a bennfentesek talán tudták, hogy Max egy gyengébb autóban ül és az első évében jár, s ők talán látták, hogy egy nagyon jó pilóta érkezik, de akkoriban nem volt egyértelmű, hogy ennyire jó. Csak akkor lehet ezt megmondani, amikor valaki az F1-ben fejlődik és válik éretté, hogy egy igazi világbajnok – és egy kiemelkedő bajnok. Előtte ott volt Lewis, előtte Michael Schumacher, még korábban Ayrton Senna. Ki lesz a következő? Egyértelmű volt-e, hogy Max a nyomdokaikba lép? Akkoriban még nem volt tiszta.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: