DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Bottas nem adta fel, hogy újra győzzön

Élvezi az Alfa Romeónál betöltött szerepét és hosszú távú projektként tekint a csapattal való munkára a finn F1-es. Az Astont tekinti pozitív példának.

Eddig nem úgy alakul Valtteri Bottas második idénye az Alfa Romeónál, ahogy azt eltervezte: csupán Ausztráliában szerzett pontokat a nyolcadik helye révén, így mindössze a világbajnoki tabella 14. pozícióját foglalja, pontazonosággal a csapattárs Guanyu Zhou előtt. A finn pilóta a RacingNews365.com szaklapnak adott interjúban nem is tagadta, hogy elmaradnak a várakozásoktól 2023-ban:

„Egyértelműen többre számítottam mostanáig, de ez van. Nagyon egyszerű a helyzet: más csapatoknak többet sikerült fejlődniük a tél során, mint nekünk. Nem ott vagyunk, amit célul tűztünk ki, azaz a rendszeres pontszerzést: eddig egyetlen versenyen gyűjtöttem pontot. Ennek változnia kell.”

f1-bottas-alfa-barcelona_1



Bottas az Aston Martint tekinti motivációnak: „Nyilvánvalóan fejlődtünk, de néhány csapat nagyokat lépett előre. Az Aston Martin erre a legjobb példa, ők óriásit léptek előre, szóval egyértelműen találtak valamit, amit mi nem, ez ilyen egyszerű. De ez jó példa arra, hogy lehet ilyen fejlődést elérni. Nem arról van szó, hogy őrületes forrásokkal rendelkeznének hozzánk képest vagy ilyesmi, úgyhogy ez nyilvánvaló motiváló.”

 

Új szerepet kapott az F1-ben

Bottas a Williamsnél debütált a Formula-1-ben Felipe Massa oldalán, onnan került a Mercedeshez, ahol öt szezonon át kellett Lewis Hamilton árnyékában versenyeznie. Az Alfánál azonban ő a vezérpilóta, ezt a szerepet pedig igencsak élvezi:

„Nagyon más ez, mint volt a Williamsnél vagy a Mercedesnél. De ez mind természetes: több tapasztalattal és egy fiatal csapattárs ez természetes, hogy így történik. Rendkívül élvezem a munkám azon részét, ami nemcsak a vezetésről szól, hanem kicsit jobban bevonnak a technikai részletekbe.”

Fontosabb szerepkör ide vagy oda, egy dologban biztosan nincs része Bottasnak az Alfánál, ami a Mercedesnél Hamilton mellett is megvolt: dobogókban és futamgyőzelmekben. A rutinos finn ugyanakkor hosszú távú projektként tekint a csapatnál való szerepére, s a 2026-os Audi gyári istállóvá válást is szem előtt tartva tervezgeti a jövőt:

„Természetesen hiányoznak a győzelmek, de ezt projektként fogom fel és most már dolgok okoznak elégedettséget. Ez egy hosszú távú dolog, aminek a részese akarok lenni, és nem adtam fel azt, hogy győzzek. Roppant izgalmas jövő előtt áll ez a csapat, egyértelmű a terv és látható az embereken, hogy szeretnének a részesei lenni. Még mindig az Alfával vagyunk, nem kezdődött el a munka az Audival és a Sauberrel. Meglátjuk, hogyan indulnak el a dolgok a következő egy vagy két évben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: