DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

„Úgy csinált, mintha kikényszerítettem volna” – Tsunoda kiakadt Zhoura

Ázsiai csata volt a Spanyol Nagydíj egyik történetszála: az időbüntetés miatt pontokat bukó japán szerint a kínai ellenfélnek lett volna helye befordulni.

Yuki Tsunoda és Guanyu Zhou is remek versenyt teljesített Barcelonában, a páros a kilencedik pozícióért csatázott, mikor a verseny hajrájában a kínainak az első kanyarban ki kellett térnie a bevetődő japán útjából – lásd a beágyazott videón.

A versenyfelügyelők szerint Tsunoda átlépte a szabályosság határát, ezért öt másodperc időbüntetéssel sújtották. Ezzel nem csupán Zhouval, hanem a szorosan mögötte érkező versenyzőkkel szemben is pozíciókat veszített, így végül csak 12. helyen értékelték. Tsunoda nem rejtette véka alá véleményét: szerinte Zhou befordulhatott volna, de inkább kiszélesítette a pályát és rákente a felelősséget.

„Hogy őszinte legyek, miután szó szerint beleadtam mindent, minden egyes körben, nagyon erősnek éreztem ezt a büntetést. Lett volna még ott hely, de kiment a bukótérbe és úgy csinált, mintha kikényszerítettem volna. Lett volna még helye, tudott volna a pályán belül maradni. Ez az én álláspontom” – nyilatkozta a leintés után a tévékameráknak Tsunoda.

Az időmérős szerepléssel sem elégedett

Az idén több erős produkciót nyújtó, de még csak két ponttal rendelkező japán csalódott, hogy az incidens miatt nem tudta megkétszerezni az egységek számát. Ugyanakkor egy másik hátráltató tényezőre is rámutatott: eleve a 15. rajthelyről kellett felzárkóznia.



„De el kell fogadni a realitást, hogy pontokat veszítettem egy ilyen remek verseny után. Csalódott vagyok emiatt” – mondta az AlphaTauri japánja. „Próbálom a legjobbat nyújtani legközelebb. A holnapi időmérőn, mármint a következő időmérőn jobb pozícióba igyekszünk kvalifikálni… Örülnék is, ha holnap lenne! Szóval jobb startpozícióra lesz szükség, és onnan igyekszünk pontokat szerezni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: