DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Milyen érzés, amikor nincs új szerződésed?

F1-es pilótának lenni sokszor csodálatos érzés, de a bizonytalanság a versenyző lelkére és a pályán mutatott teljesítményére is nagyon rossz hatással van.

A The Race számára adott interjújában az AlphaTauri harmadéves japán versenyzője, Yuki Tsunoda számos más téma mellett, mint például hogy mennyire nem tudta karrierje elején a maximumot kihozni a lehetőségeiből, arról az időszakról is beszélt, amikor bizonytalanság gyötörte a királykategóriás karrier folytatását illetően. Mint emlékezhetünk, az AlphaTauri meglehetősen sokáig várt a fiatal japán szerződésének megerősítésével, miközben csapattársát, a végül mégis távozó Pierre Gaslyt már jóval korábban bejelentették:

„Nem tudtam, mi zajlik a háttérben, semmilyen ráhatásom nem volt” – idézte fel Tsunoda azokat a tavaly nyári hónapokat. „Ezért nem éreztem jól magam mentálisan, a legtöbb éjszaka nem is aludtam jól. A stressz és a fáradtság egyáltalán nem segített a versenyzésben, most viszont nem kell aggódnom ilyesmin” – mondta a japán, aki arra is utalt, hogy a Red Bull és a Honda közötti egyezkedés része lehetett az ő szerződésének sorsa. Azt illetően, hogy jelenleg milyen esetben kerülhet veszélybe a helye, Tsunoda így felelt:

tsunoda-AT-melbourne



„Ha úgy folytatnám, ahogy tavalyig csináltam, különösen a szezon első felében. Ha nem teljesítenék olyan jól, ahogy szeretnék, ahogy kell, és ahogy tudom is, hogy képes vagyok. Tavaly minden versenyemen úgy éreztem, hogy többet kellene nyújtanom, és különösen így, a harmadik évben bármi megtörténhet. Ha így folytatod, elveszíted a helyedet” – mondta Tsunoda, kifejtve a megváltozott hozzáállását is:

„Újragondolhattam, hogy mennyit is jelent az F1 és a motorsport számomra. Valami megváltozott, élvezni akarom és a legjobb teljesítményt nyújtani. Ha így is elveszítem az ülésem, legalább minden egyes versenyen a legtöbbet hozom ki magamból, és ez segít” – folytatta a japán, aki a szezon végén, miután már megerősítették a szerződését, az időmérőkön és a versenyeken is erősebb teljesítményt nyújtott magasabban jegyzett csapattársánál, a tavaly a McLaren és az Alpine által is megszerezni kívánt, és végül az utóbbi által leigazolt Pierre Gaslynál. Tsunoda úgy érzi, egészen odáig a bizonytalanság volt a legfontosabb gátló tényező:

tsunoda-dzsidda

„Amikor visszatekintek arra az időszakra, amikor még nem jelentették be a szerződéshosszabbításomat, az Azerbajdzsántól Japánig eltelt hosszú időszakra, rengeteg dolog terelte el a figyelmemet. Elfelejtettem élvezni az F1-et úgy éreztem, hogy csak a csapatfőnököm miatt versenyzek, hogy szerződést kapjak, és ennek nem kellene így lennie” – folytatta, majd arra is kitért, milyen szerepben látja magát Gasly távozását követően:

„Nem akarom, hogy a csapat a versenyzői teljesítmény miatt aggódjon. Amikor Pierre itt volt, nem sok dolog miatt kellett, és ha ő is úgy szenvedett volna 2021-ben, ahogy én, sokkal rosszabb lett volna a hangulat és sokkal több a negatív energia. Most én akarok lenni ez az ember a csapat számára, most jobban érzem a vezető szerepet, közelebb vagyok ahhoz, amit Pierre tudott. És ez jó, erre vagyok hivatott.”

tsunoda-alonso-2021

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: