DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Ellopott verseny volt” – Massa

Ismét megszólalt a 2008-as eseményekkel kapcsolatban a jogi lehetőségeket kereső brazil ex-F1-es, aki a szingapúri eredmények törlését szeretné elérni.

Az idei esztendő egyik legváratlanabb fejleménye, hogy Bernie Ecclestone egyik nyilatkozata után, amelyben arról beszélt a Formula-1 korábbi vezére, hogy már a 2008-as idény során tudtak a Renault-féle szingapúri ütközésbotrányról, Felipe Massa úgy döntött, hogy megpróbálja jogi úton megszerezni az akkori vb-címet, amelyet egyetlen ponttal bukott el Lewis Hamilton ellen.

A brazil álláspontja ugyanis az, hogy a Szingapúri Nagydíjat elcsalták, ráadásul a Nelson Piquet-féle autótörés miatt életbe lépő safety car-fázis alatti kapkodásnak volt köszönhető, hogy elrántotta a Ferrari tankolócsövét, ami a nullázásához vezetett azon a futamon. Massa most a brazil Esportelandia lapnak beszélt ismét az ügyről:

f1-massa-szingapur-2008



„Bernie Ecclestone nyilatkozata után döntöttem úgy, hogy megpróbálom visszaszerezni. Akkoriban volt egy olyan szabály, amely kimondta, hogy ha a díjat már átadták a versenyzőnek és a csapatnak, nem lehet változtatni az eredményen. Bernie Ecclestone viszont azt mondta, hogy ő, az FIA-elnök és mindenki tudott róla már 2008-ban, mégsem akartam semmit tenni, nehogy csorba essen a Formula-1 nevén. Úgyhogy ez megmutatja, hogy teljes mértékben megkárosítottak abban az évben azzal az ellopott versennyel.”

„Ez arra késztetett, hogy megpróbáljam kiharcolni az igazságot. Nem vagyok jogász, de mindenki tudja, hogy egyértelműen kárt szenvedtem, és szerintem az igazságért való harc is a küzdelmünk része. Az egy ellopott verseny volt. Manipulációról volt szó, ami roppant súlyos dolog, nem csak egy szimpla motorhibáról volt szó.”

 

Mit szeretne elérni Massa?

A korábbi többszörös futamgyőztes pilóta azt is elmondta, hogy a számára kedvező döntés az lenne, ha 15 év távlatából egy az egyben törölnék a szóban forgó Szingapúri Nagydíjat és eredményét. Massa ugyanis ugyebár nem szerzett pontot azon a futamon – pedig a bokszincidens előtt vezetett –, miközben Hamilton dobogóra állhatott, amivel hat vb-egységet gyűjtött, azaz azok nélkül a ferraris lenne a világbajnok.

Massa az egy évvel korábbi kémüggyel hozakodott elő mint szigorú büntetéssel kapcsolatos referencia: „Amikor 2007-ben a McLaren megszerezte a Ferrari dizájnját és lemásolta az autót, kizárták őket a világbajnokságból, megbüntették őket. 2008-ban nem volt büntetés. A labdarúgásban és más sportokban is sok minden történt, amikor utólag korrigálták az eredményt” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: