DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Miért jobb az öreg Alonso az öreg Schumachernél?

A hétszeres F1-es világbajnok már nem volt a régi a visszatérése után, a spanyol viszont még közel 42 évesen is tündököl: David Coulthard tudja az okot.

Nem túl gyakori a modern Formula-1-ben, hogy versenyzők 40 éves koruk után is versenyezzenek: az elmúlt bő évtizedben csak Michael Schumachertől, Kimi Raikkönentől és a még most is a mezőnyt erősítő Fernando Alonsótól láthattuk ezt.

Hármuk közül egyértelműen Alonso teljesít a legjobban 40-en túl: idén eddig öt futamból négyszer is dobogóra állhatott az Aston Martinnal, amely kétségkívül nagyot ugrott előre, de a spanyol már az elmúlt két esztendőben is meggyőzően teljesített az Alpine-nál.

f1-alonso-schumacher-2012-ferrari



Ezzel szemben Schumachernek a Mercedesnél ugyan voltak villanásai, beleértve a monacói elvett pole-t vagy a valenciai dobogót, közel sem volt olyan eredményes, mint egykori ellenfele – és bár ebben az is szerepet játszik, hogy a Mercedes akkoriban jórészt negyedik erőnek számított csak, viszont a csapattárs Nico Rosberg is rendszeresen jobbnak bizonyult a hétszeres világbajnoknál.

David Coulthard, aki mind Alonso, mind Schumacher ellen versenyzett annak idején, érteni véli, miért teljesít jobban a kétszeres vb-győztes, mint a német, ez pedig az a tény, hogy előbbi az F1-es távolléte idején sem állt le a versenyzéssel – minderről a Formula Success podcast adásában beszélt a skót:

„Amikor Alonso először felhagyott az F1-gyel, egyből sportautóra váltott, indult az IndyCarban, rajthoz állt a Dakaron, emellett van saját gokartpályája és láthatjuk, hogy gokartokat tesztel a spanyolországi létesítményében. Szóval megszakítás nélkül versenyüzemmódban maradt, és folyamatosan csinálta azokat, amik élesen tartották. Van egy kifejezés, hogy ’ne engedd be az idős embert’: ha ugyanis ’beengeded’ az elmédbe, akkor azzá is válsz. De ha küzdesz ez ellen és megtartod a fiatalos szellemiséget, amíg a természet engedi…”

„Michael ellenben befejezte és nem versenyzett után, aztán elment motorversenyekre, ahol aztán volt egy bukása és eltörte egy csigolyáját, majd három évvel később tért vissza az F1-be, mint hogy kiszállt. Még akkor is hihetetlen személyiség volt, de már nem volt olyan jó, mint a negyvenes évei előtt, az idő eljárt felette. Szóval szerintem ez annak köszönhető, hogy Fernando megszakítás nélkül versenyzett, ahogy azt Kiminél is láthattuk, aki pedig ralizni ment.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: