DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

F1-et szem előtt tartva épült a Balaton Park Circuit – de nem pályázik a Magyar Nagydíjra

Az új versenypályát úgy tervezték meg, hogy a Formula-1-hez alkalmas Grade 1 minősítést is megkapja: a helyszín azonban nem akar rivalizálni a Hungaroringgel.

Kedden kinyitott Magyarország legújabb versenypályája, a Balatonfőkajáron található Balaton Park Circuit. A létesítmény, melynek felavatásán sztárvendégként Giancarlo Fisichella vett részt – aki kanyarról kanyarra értékelte a vonalvezetést –, egyelőre az FIA Grade 2 minősítését kapta meg, amely nemzetközi versenysorozatok fogadását engedélyezi.

A pályát azonban úgy tervezték meg és szerelték fel, hogy a jövőben a Grade 1 licenszt is igényelhesse – ez pedig lehetővé teszi a Formula-1-es rendezést. A keddi sajtótájékoztatón adta magát a kérdés: a Balaton Park Circuit számára terv a Magyar Nagydíj megrendezése a későbbiekben?

„Jelenleg a fő kérdés az, készen állunk-e nemzetközi versenyek megrendezésére. Ez a fő oka annak, hogy olyan infrastruktúrát akartunk létrehozni, amely már eleve megfelel a Formula-1-nek, azaz az FIA Grade 1 minőségének. Minden az FIA és FIM legmagasabb szabályozásának megfelelően készült” – mondta el Gianpaolo Matteucci, a pálya nemzetközi motorsport-kapcsolatokért felelős vezetője. Hozzátette: „De a Formula-1 a Hungaroringen van már sok éve, és ott is marad a jövőben. A mi részünkről készen állunk bármilyen motorsporteseményre.”



Ahhoz, hogy a pálya Grade 1 licenszet kapjon, szükség van egyéb feltételek teljesülésére, de „nem teljesíthetetlen egyik sem” – ezt már Walterné Dancsó Adrienn mondta el a pálya operatív részlegéről.

„Az FIM-mel, azaz a Nemzetközi Motoros Szövetséggel is kapcsolatban állunk, náluk kicsit más a procedúra, a MotoGP-hez további módosításokra lenne szüksége. De mint ahogy már a mellettem ülő úr is elmondta, alapvetően nem célunk, hogy itt Forma-1-et köszöntsünk, hiszen a Hungaroringé a Forma-1 már jó néhány éve, és valószínűleg az övék is marad” – tette hozzá.

Kiemelte, a pálya egyik különlegessége, hogy a nyomvonal mellett egyedülálló módon száz százalékban TecPro védőkorlát található, a legújabb MYLAPS rendszerrel van felszerelve, továbbá a „pálya vonalvezése is arra hajaz, hogy ide akármilyen eseményt tudjunk fogadni.” A csúcsot jelentő rendezvények, köztük az F1 és MotoGP kapcsán még hozzátette: „ha kell, akkor meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket.”

Milyen nemzetközi versenyek lesznek az új pályán?

Konkrét szériák neve nem hangzott el a sajtótájékoztatón: Walterné Dancsó Adrienn azt mondta, a 2024-es versenynaptárak még most állnak össze, így képlékeny, melyik szériák választják a Balaton Park Circuitet.

„Már most elég nagy érdeklődésre tarthatunk számot” – mondta el, majd áttért arra, hogy egy nagy esemény idején a versenypályán túl szálláshelyek és egyéb lehetőségek is szükségesek ahhoz, hogy a rendezvény sikeresen működjön. „Azt gondolom, a balatoni régió ezt mind tudja, ezért mi nagyon bizakodóak vagyunk, hogy 2024-ben sok sorozat minket fog választani” – beszélt a még kialakulási fázisban tartó menetrendről.

 

Mészáros Sándor kollégánk a helyszínen tekintette meg a pályát, nézzétek meg a rövid videós bejelentkezését:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: