DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Be kell áldoznia az időmérőt a Ferrarinak?

Jock Clear szerint a Scuderia tisztában van vele, hogy a versenytempó a fő gyengeségük, éppen ezért lehet, hogy jobban fel kellene adniuk a szombatokat.

Bár 2023-ban már az időmérőkön sem nyújt olyan erős teljesítményt a Ferrari, mint egy éve, Charles Leclerc azért így is elhozta a pole-okat Bakuban. A versenyeken viszont rendre szenvednek a maranellóiak: ez legutóbb Miamiban is nyilvánvalóvá vált, ahol nemcsak a Red Bull duója és az astonos Fernando Alonso, hanem egy-egy Mercedes is megelőzte Carlos Sainzt és Leclerc-t.

Tisztában van ezzel a jelenleg Leclerc mellett dolgozó Ferrari-szakember, Jock Clear is, aki így reagált arra a kérdésre, hogy hol veszítenek olyan sokat a Red Bull-lal szemben a futamokon:

f1-leclerc-ferrari-miami_1



„Ha bárkinek van olyan válasza, amely elfér egy képeslapon, azt szívesen vesszük” – idézi őt a RacingNews365.com portál. „Ezt kell megpróbálnunk kitalálni. Jól értjük, hol vannak a problémák, és ezt számszerűsítjük. Úgyhogy bizonyos szempontból mondhatjuk, hogy ’oké, megnézzük, mi zajlik a futamon ahhoz képest, ami az időmérőn történik, látunk néhány különbséget, talán csak azt nem tudjuk megfejteni, mitől válnak ezek a különbségek olyan jelentőssé’.”

„Pillanatnyilag ezen a folyamaton megyünk keresztül, hogy beazonosítsuk, mit tudunk tenni vagy esetleg miben tudunk fókuszt váltani, hogy összhangba igyekezzünk hozni a versenytempót. Talán be kell vállalnunk egy ütést az időmérőn, de mindig nehéz lenyelni ezt a pirulát, hiszen gyakran a kvalifikációkon dőlhetnek el a versenyek, szóval nem engedhetjük meg magunknak, hogy levegyük a szemünket az időmérőről. De egyértelműen meg kell értenünk, hogyan tudunk javítani a versenytempón.”

 

A Red Bull is ezt csinálja?

Clear arra is rámutatott, hogy elképzelhető, hogy a Red Bull már eleve úgy áll hozzá a nagydíjhétvégékhez, hogy nem fektetnek hangsúlyt a szombatra, ezért is tudják ott hellyel-közzel tartani velük a lépést:

„Meg kell emelnünk a kalapunkat a Red Bull előtt és azt mondani, hogy nagyon-nagyon okosan játszanak, és az az autó remekül működik versenytempó terén. Akár arra is juthatunk, hogy talán valamennyit beáldoznak az időmérős tempóból, és talán ezért tudjuk ott felvenni velük a versenyt, mert nem optimalizálják a kvalifikációkat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: