DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Szabályt változtatni 2026 előtt – javasolja Hamilton

Nem az ő dolga meggyőzni a nézőket, de egy ötlete mégis van a hétszeres világbajnoknak: ne maradjon évekig változatlan a szabályrendszer, mert akkor az erőviszonyok is változatlanok maradnak.

A 2022-ben érkező szabályváltozások fő célja a pályán való követés megkönnyítése és ezáltal a versenyek szorosabbá tétele volt, de a második szezon kezdetén már megkérdőjelezhető, mennyire járt sikerrel ez a kezdeményezés. Az Azerbajdzsáni Nagydíjon fő téma volt az előzések csökkenése a célegyenes DRS-zónájának rövidítése miatt – ez mutatja, hogy hiába a szabályváltozások, a manőverek még mindig elsősorban a nyitható hátsó szárnynak köszönhetők. Nem segíti a versenyek megítélését az sem, hogy egy csapat jóval a többiek előtt jár, és szinte előzetesen borítékolható a Red Bull-győzelem.

„Nem az én dolgom meggyőzni az embereket, hogy nézzék a sportot” – mondta Hamilton a csütörtöki sajtónapon Miamiban, ahol a Formula.hu is jelen van. A britet kifejezetten arról kérdezték, szerinte az amerikai nézőket elkedvteleníti-e a Red Bull-fölény. „Hiszen én sem nézem, így nekem nem unalmas, számomra minden egyes nap kihívást jelent, hogy próbálunk visszakerülni az élre. Az én szempontomból egyáltalán nem unalmas. De meg tudom érteni a nézőket, akik számára nem akkora a küzdelem, mint amihez az NFL-ben vagy NBA-ben hozzászoktak. De ez nem rám tartozik.”



Hamiltonnak azért van egy javaslata: a jelenlegi szabályrendszer ne maradjon változatlan 2026-ig, az újabb nagy átalakulás évéig, hanem történjenek kisebb változások. A 2014-ben kezdődő hibrid éra kezdete után is két-hároméves ciklusban változtak a szabályok: 2017-ben nagyobb, 2019-ben kisebb aerodinamikai megújulás történt. (Más kérdés, hogy a Mercedes-uralmat akkor ez sem tudta letörni.)

„Szerintem hasznos dolog újdonságokat kipróbálni, fontosnak tartom, hogy haladjunk előre és fejlődjünk, ahogyan a technológia fejlődik” – védte meg a 2022-es szabályrendszert. „Emellett sajnálatos, hogy még mindig ugyanolyan különbségeket látunk a csapatok között. Nem tudom, mi lehet a megoldás a jövőre nézve, de szerintem továbbra is előremutatóan kell változtatni a szabályokon, különben évekig, 2026-ig ugyanez marad a helyzet. Jobb munkát kell végezni, de ezen dolgozunk.”

Hamilton hozzátette, élvezi az új generációs autók vezetését azóta, hogy a Mercedes nem pattog. Egyetlen hátrányt emelt ki: az autók túlzottan nehezek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: