DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Leclerc vörösben akar világbajnok lenni

És hisz is benne, hogy a vb-címhez nem kell eligazolnia a Scuderiától, ahol bízik Frederic Vasseur víziójában – igaz, a hosszabbításról még nem egyeztettek.

Az első négy hétvége alapján nem úgy fest, hogy a Ferrari 2023-ban jutna vissza a Formula-1 trónjára: bár Bakuban végre dobogón végzett Charles Leclerc és pole-pozíció(ka)t is szerzett a megbízhatósági és egyéb gondokkal terhelt évadkezdet után, a Red Bull összességében verhetetlennek tűnik egyelőre. Leclerc ugyanakkor állítja, hogy az újabb kudarc nem szegi kedvét:

„Természetesen győzni akarok” – nyilatkozta a monacói a Bildnek. „De a hullámhegyek és hullámvölgyek nem tesznek fáradttá. 2020-ban és 2021-ben kezdtük el azt a folyamatot, hogy újra a Red Bull-lal és a Mercedesszel harcolhassunk. Ebben benne vannak visszaesések. 2022-ben és idén nem tudtuk megtenni azt a lépést, amit akartunk. Ezt most kell bepótolnunk.”

f1-leclerc-ferrari-baku



Amikor arról kérdezték, hogy nem gondolja-e, hogy át kell igazolnia másik csapathoz, például a Red Bullhoz ahhoz, hogy világbajnok legyen, így reagált a fiatal pilóta: „Nem hiszem” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy továbbra is az az álma, hogy a Scuderiával jusson fel az F1 csúcsára:

„Amikor arról álmodom, hogy egy nap világbajnok leszek, akkor a fejemben vörös overall van rajtam és egy piros autóból szállok ki. Nem minden versenyző mondhatja ki nyíltan, de szerintem minden F1-es pilóta szeretne a Ferrarinál versenyezni. Úgyhogy szerencsés vagyok, hogy a Ferrari része lehetek.”

 

Még nem téma a ferraris hosszabbítás

Leclerc szerződése 2024 végén jár le a maranellói istállóval, s a sorozatos botlások miatt már többen szóba hozták más csapatokkal – nemrég pedig maga Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője ismerte el, hogy a monacóin is rajta tartják a szemüket, még ha legfeljebb a hosszú távú terveik között is szerepelhet a megszerzése. A versenyző mindenesetre még nem kezdett el tárgyalni a Ferrarival a hosszabbításról – viszont állítja, nincs is semmi konkrét feltétele a maradásának:

„Nem, mert száz százalékig hiszek a csapatban, és bízom mindenkiben a szerelőktől a csapatfőnökig. A csapatnak is bíznia kell bennem. Ugyanakkor még túl korai is szerződéshosszabbításról beszélni.”

Ha már említette a csapatfőnöket: a tél során kinevezett Frederic Vasseurben is maximálisan bízik a tavalyi vb-ezüstérmes. „Frednek jó közép- és hosszú távú víziója van a csapat számára. Nincs kétségem felőle, hogy ő vezetheti vissza az élre a Ferrarit. Fred bizonyította a korábbi munkáival, hogy tudja, mely csavarokat kell meghúzni ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Frednek kiváló szeme van ahhoz, hogy kiszúrja, hogyan lehet még jobban dolgozni az egyes részlegeken. Folyamatosan elemzi és próbára teszi a dolgokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: