DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 2. szombat
F1

„Ha elmérem a féktávot, akkor kész a katasztrófa...” – Ocon kiakadt

A francia versenyző bokszkiállásánál fotósok hada lepte el a bokszutca gyorssávját, Ocon szerint pedig könnyen katasztrófába torkollhatott volna az eset.

Úgy tűnik, nincs F1-es hétvége FIA-malőr nélkül: azok után, hogy Ausztráliában a Szövetség sokak szerint a show-t helyezte előtérbe az utolsó állórajttal, most egy újabb furcsa incidens borzolta a kedélyeket az Azerbajdzsáni Nagydíjon. A kemény gumikon rajtoló Esteban Ocon egészen az utolsó körig húzta el egyetlen kiállását, a bokszutcába érkezve azonban fotósok hadával találta magát szemben, akik már a pódiumceremóniára készülve bóklásztak a gyorssávban, mit sem sejtve Ocon nagy tempóval érkező autójáról…

A francia a szerencsés kimenetelű esetet követően feldúltan állt az F1TV kamerái elé a leintést követően: „Nem szeretnénk ilyen dolgokkal szembesülni. Nem igazán értem, hogy miért kell elkezdeni a ceremónia előkészítését, miközben még versenyzünk. Akkor még két olyan autó is volt, amelyek nem álltak ki cserére, az egész csak egy hajszálon múlott. Nagyjából 300-zal érkeztem meg és természetesen igyekeztem a lehető legkésőbb fékezni, aztán pedig kordonokat és embereket látok magam körül… Ez egyszerűen őrület, ebből hatalmas baleset lehetett volna, és nem szerettem volna a helyükben lenni, mert nagy tempóval érkezünk oda, ha pedig elmérem a fékezést, akkor katasztrófa kerekedhetett volna a helyzetből” – magyarázta frusztráltan Ocon.„Meg kell várnunk, amíg az utolsó autó is áthalad a célvonalon, és csak azt követően elkezdeni a készülődést. Nem egy nagy misztikum ez, ennyire egyszerű. Biztos vagyok benne, hogy az FIA látta az esetet, és cselekedni fog, de én beszélni fogok velük” – folytatta a francia.

 

Az Alpine nem tudta megmutatni valós tempóját

Az Alpine versenyzője a bokszutcából rajtolt a vasárnapi futamon, melynek nagy részében a kilencedik pozícióban autózott, ám a többiekkel ellentétben ő nem szervizelt a biztonsági autós szakasz alatt, így erőfeszítései ellenére a leintésnél be kellett érnie a 15. hellyel. 

„Próbáltuk magunk mögött tartani a gyorsabb autókat, és minden jól is ment, de a stratégia miatt nem működött a dolog. Kemény dolgom volt az idősebb gumikon a többiekkel szemben, de meg kellett próbálkoznunk valami mással, sajnos nem működött. A fejlesztések szerintünk hozzák a vártakat, de az egész hétvége tele volt megszakításokkal, így nem tudtuk őket megfelelően használni. Ezen a hétvégén nem tudtuk megmutatni az autó igazi tempóját, de jövő héten ismét megpróbáljuk” – zárta gondolatait az Alpine franciája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: